Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-06 11:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/flera-nya-corona-fall-bekraftade/

SVERIGE

Flera nya corona-fall bekräftade

Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: Jenny Ingemarsson

Ytterligare nio personer bekräftades på tisdagsförmiddagen vara smittade av det nya coronaviruset, och på kvällen följde sex nya fall.

Tio i region Stockholm, tre i Västra Götaland och en i Jönköpings län. Dessutom har det första fallet i region Skåne upptäckts.

Totalt har nu 30 personer i Sverige har diagnosticerats som smittade med med sjukdomen covid-19. Det innebär att antalet smittade har ökat med 16 personer sedan den gångna helgen.

Vad gäller Västra Götaland är antalet smittade uppe i nio. De tre västsvenskar som nu har bekräftats bära på smittan har alla insjuknat med luftvägssymtom, skriver Västra Götalandsregionen, VGR, i ett pressmeddelande.

– De har rest tillsammans i norra Italien och det gör att smittspårningen till viss del är gemensam i deras fall, men av integritetsskäl går vi inte ut med information om när de tre kom hem och hur sjuka de var då, säger smittskyddsläkare Gunilla Ockborn till DN.

Även i Stockholms län har totalt 15 personer testats positivt för det nya coronaviruset. Tio av dessa fall bekräftades på tisdagen. Flera av personrna ska själva ha vänt sig till vården och berättat att de varit på skidorter i norra Italien och därefter insjuknat i luftvägssymtom och feber. En av em har nyligen varit i Iran.

– De har varit i de provinser där man har haft aktiv smittspridning. Samtliga har lindriga symtom. Vi förväntar oss att hitta fler personer som är positiva. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta med smittspårning enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fler fall, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Från vänster: Per Follin, smittskyddsläkare och Elda Sparrelid, chefsläkare region Stockholm, vid en presskonferens förra veckan.
Foto: Jonas Grönvik/TT

Även en kvinna i 50-årsåldern, hemmahörande i Jönköpings län, har insjuknat i covid-19.  Hon har liksom de sjuka i Västsverige och Stockholmsregionen varit på resa i norra Italien och återvände till Sverige den 24 februari. Kvinnan är närstående till en man som tidigare insjuknat.

Kvinnan har suttit i karantän sedan hon återvände från Italien och smittskyddet i Jönköping tror inte att hon har varit i kontakt med särskilt många människor.

– Det var en privat resa, men vi har bedömt att de inte varit smittsamma under hemresan, vi har ingen misstanke om att det ska ha skett någon smittspridning på hemresan, säger biträdande smittskyddsläkare David Edenvik till DN.

På tisdagsförmiddagen bekräftade även region Skåne att en 25-årig man har konstaterats smittad. Fallet är det första i Skåne. Mannen är student vid Lunds universitet och bor på AF Studentbostäder i Lund, en stiftelse som tillhandahåller totalt 6.000 bostäder för studenter i Lund.

– Vi följer smittskyddsenheten i Malmös instruktioner, och vi har informerat vår personal och berörda, säger Henrik Krantz.

Liksom i de övriga nya fallen har den smittade varit i norra Italien.

Läkare som behandlar de smittade i Västra Götaland uppger att patienterna uppvisar en relativt mild sjukdomsbild. Fler av dem kan vårdas isolerat i sina hem, i stället för att läggas in på infektionskliniken.

VGR arbetar nu med att spåra andra personer som kan ha smittats, ett arbete som också pågår i Jönköpings län.

– Vi gör ett smittspårningsarbete och de eventuella kontakter de har haft har informerats och uppmanas att vara noggranna. Vi bedömer att det har varit en mycket liten kontaktkrets som kan ha utsatts för smitta, eftersom de här personerna har vetat om att de kan bära på smittan, säger David Edenvik.

Kvinnan i Jönköpings län mår enligt David Edenvik under omständigheterna väl.

– Alla våra fall gäller lindrigt sjuka och det sista är så pass lindrigt att hon vistas hemma och inte behöver vårdas på sjukhus. Jag vill tydliggöra att den här smittan inte behöver vara allvarlig för den enskilde individen utan att det ofta rör sig om lindriga luftvägssymtom, säger han.

Läs mer: Detta vet vi om det nya coronaviruset.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Sahlgrenska
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt