Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Flera unga döda av ny nätdrog

En ny livsfarlig drog säljs på internet. Sedan i början av juli har substansen 5-IT upptäckts vid 14 dödsfall i Sverige, alla unga män. Nu vill Folkhälsoinstitutet (FHI) förbjuda nätdrogen.

Handeln med droger över internet har tagit fart de senaste åren. Preparaten som är biliga och lätta att komma över är populära bland unga som är ute efter kickar. Men att använda dem är som att spela rysk roulette med livet som insats. Risken för en överdos är stor och flera ungdomar har dött.

– Ofta har flera preparat blandats i pulvret eller tabletterna som man köper utan att man vet om det. Och på chattforumen rekommenderar man olika doser. Det gör nätdrogerna livsfarliga, säger Anders Persson, utredare på FHI.

Tillverkningen av de amfetamin- och ecstasyliknande kemikalierna sker främst i Kina och det kommer hela tiden ut nya substanser på marknaden. Den nya 5-IT blev känd för bara några veckor sedan efter att Rättsmedicinalverket utfört sammanlagt 14 obduktioner på unga personer som avlidit med misstanke om överdos.

– Tidigare har man inte kunnat göra analyser eftersom man har saknat verktyg för att spåra substansen. Men då kunde man se att det var så pass många som hade använt 5-IT, säger Anders Persson.

I två av fallen är 5-IT den direkta dödsorsaken, hos de övriga tolv hittades även andra läkemedel och droger. Samtliga var män i 20- till 30-årsåldern. Någon statistik på överdoser och dödsfall av nätdroger finns inte. Men en granskning av TV4 förra året baserad på statistik från Rättsmedicinalverket visade att drygt 500 personer hade avlidit av droger som köpts på internet det senaste decenniet.

Hur stor spridning den nya drogen 5-IT har är oklart. Men Giftinformationscentralen rapporterar att de har haft kontakt med elva personer mellan januari och juli i år som har tagit drogen och mått dåligt. Symtom på överdosering kan bland annat visa sig i hög puls, svettningar, förvirring och ångest.

Enligt polisen är nätdrogerna ett stort problem, främst bland unga, som är svårt att komma åt eftersom drogerna inte är illegala. Svenska ungdomar ligger även bakom en del av hemsidorna. Lagstiftningen tillåter att man kan klassa dem som narkotika eller hälsofarlig vara. Men processen tar minst tre månader eftersom man bara kan ta en substans i taget.

På FHI tar man dödsfallen med 5-IT på stort allvar och vill göra den olaglig, tillsammans med fyra andra preparat 4,5,6-APB och DMAA. En ändring innebär att det blir straffbart med upp till ett års fängelse att inneha och handla med preparatet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.