Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flera vittnen: Vi såg ubåten i Stockholms inlopp

01:44. Det var den 31 oktober 2014 som ytterligare en person såg en misstänkt ubåt vid inloppet till Stockholm.

Fler personer än vad som tidigare är känt såg den kränkande ubåt som i höstas utlöste en jakt ända inne i Stockholms inlopp. Nya, trovärdiga vittnen, som också hörts av Försvarsmakten, berättar för DN om hur de sett ubåten i övervattensläge. Professor Wilhelm Agrell säger att intrånget mot Stockholm var en maktdemonstration från Ryssland.

På dagen en vecka efter att Försvarsmakten avblåste sin uppmärksammade ubåtsjakt i Stockholms yttre skärgård i höstas kom det nya larmet. En främmande ubåt i övervattensläge hade setts ända inne i Stockholms inlopp. Det är på fredagen inför allhelgonahelgen, den 31 oktober, som den nya ubåtsjakten dras i gång. Den första observationen görs mitt på dagen av båtmekanikern Robin Klameth när han ska provköra en båtmotor utanför Stavsnäs.

– Jag var tvungen att stanna. Annars hade jag krockat med ubåten, berättade Robin Klameth i DN den 19 januari.

Klockan 15.30, fyra timmar efter Klameths observation, ser den pensionerade marinofficeren Sven-Olof Kviman och hans hustru en ubåt i övervattensläge från sitt hus på Karlsudd i Vaxholm. De tar en mobilbild som visar ubåten mellan öarna Granholmen och Stora Höggarn, nära Lidingö. Sven-Olof Kviman larmar försvaret som sänder in korvetten HMS Malmö till Stockholms inlopp och sätter ut spaningspersonal på land.

DN rapporterade om denna dittills okända ubåtsjakt den 11 januari. Samma dag kommenterade Försvarsmakten händelsen som ”möjlig ubåt”. Men man påpekade också att det var märkligt att ingen ombord på de båtar som fanns nära ubåten hört av sig till försvaret.

Nu kan DN avslöja att det finns ytterligare två rapporter om ubåten i övervattensläge. En av de nya rapporterna kommer från en privatperson som såg ubåten minuterna efter Sven-Olof Kviman. En kilometer från Kvimans hus, vid Askrikefjärden, ligger Bogesunds brygga. Där kliver klockan 15.30 direktör Frantisek Alexander Zvrskovec ned i sin båt. Han berättar för DN:

– Vi kör här varje dag. Jag åker ut mot Stora Höggarn och då ser jag ett ubåtstorn snett bakifrån. Jag kommer närmare ubåten och är 200–300 meter ifrån honom. Sedan svänger jag in i hamnen på Stora Höggarn.

Ön Stora Höggarn var tidigare militärt område med stora bränsletankar insprängda i berget. Där driver Zvrskovecs företagsgrupp Dividend nu en forskningsanläggning för att utvinna bergvärme i stor skala. Frantisek Alexander Zvrskovec bor själv på ön Granholmen intill sedan 30 år tillbaka och kan därför vattnen här utan och innan. DN har åkt sträckan i hans båt med Frantisek Alexander Zvrskovec vid styrpulpeten.

– Jag körde uppåt 30 knop och ubåten kanske i 5–6 knop. Jag såg ubåten bakifrån och det var inga svallvågor. Den gick som ett streck, han tvekade inte utan körde som en sjökapten ska göra. Kölvattnet efter ubåten var rakt, det där var inte någon amatör eller frågan om något konstigt beteende på sjön.

– Överfarten tar fyra fem minuter maximalt. Ubåten åkte kring Lilla Höggarn in mot Stockholm. När man ser en ubåt i övervattensläge in mot Stockholm, då reflekterar man inte att det är något konstigt.

Det är ingen tvekan om att det var en ubåt du såg?

– Det är ingen tvekan alls, nej, nej. Jag är helt säker. Under alla dessa år vi har varit här har jag sett många ubåtar.

När Zvrskovec kliver i land nämner han att han sett en ubåt för sin son. Men en ubåt i övervattenläge i fullt dagljus kan ju inte vara ute i skumma avsikter:

– Jag trodde det var en svensk ubåt, eller en utländsk ubåt på officiellt besök.

TV: ”Mycket trovärdigt vittne”
DN:s reporter Mikael Holmström om de nya uppgifterna. 

Men efter DN:s artikel om ubåtsjakten så kontaktar de Försvarsmakten. En officer kommer och ber honom beskriva ubåten i detalj.

– Ubåten var mörk. Tornet var 2–3 meter högt, det är svårt att säga exakt. Ubåtens torn hade en väldigt stor antenn. Antennen var högre än tornet, det var därför jag tittade. Det var två antenner: en normal antenn och en jätteantenn, som jag funderade på, berättar Frantisek Alexander Zvrskovec.

Militär expertis som DN talat med säger att den höga antennen tro­ligen var en radioantenn för kortvåg, det vill säga trafik på långa avstånd. Men de är frågande till att den var upphissad så högt, det är ur militär synpunkt inte nödvändigt. Den mindre radioantennen var för ultrakortvåg, avsedd för kontakt med personer på nära håll i land.

DN kan också redovisa att det finns en fjärde observation av ubåten i övervattensläge. Den gjordes dagen därpå, på allhelgonadagen den 1 november, från Resarö i Vaxholm. Även denna observation är gjord av en sjövan skärgårdsbo som är båtägare sedan 34 år. DN har talat med honom, men han vill inte ha sitt namn publicerat. Han berättar:

– Jag bor på Resarö och har fönster ut mot Trälhavet. Vid 17-tiden var det fortfarande dager. Jag tittar ut genom fönstret och ser ett svart ubåtstorn. Det rör sig i farleden från Stockholm och går sedan ut mot Saxarfjärden.

Även mannen på Resarö har rapporterat vad han sett till Försvarsmakten som har hört honom. Samtliga DN:s fyra olika vittnen förefaller mycket trovärdiga. På några punkter överensstämmer deras utsagor. En källa med insyn i Försvarsmaktens analysarbete säger att de fyra olika observatörerna sett samma ubåt.

Försvarsmakten uppger för DN att ingen svensk ubåt, och inte heller någon turistubåt, fanns i området den aktuella tiden.

Den 11 januari sade Försvarsmakten till DN att Sven-Olof Kvimans observation och bild bedömts som ”en möjlig ubåt”. Efter de nya vittnesmålen har DN därför ställt flera skriftliga frågor till Försvarsmakten. Men myndigheten har nu valt att lägga locket på. Den svarar inte alls, eller mycket kortfattat om incidenten:

– Vi bekräftar att vi känner till de här enskilda observationerna och att vi varit i kontakt med observatörer. Men vi kommenterar inte längre enskilda observationer, säger pressinformatör Jesper Tengroth vid Högkvarteret och tillägger:

– Vi lägger nu vårt pussel. När det är klart, då tar vi ställning till om, och i så fall vad, vi kan berätta.

Frågan är vad en främmande makt har för motiv att gå in med en ubåt i övervattensläge så nära Stockholm. Professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell anser att säkerhetspolitiskt är den enda tänkbara inkräktaren Ryssland. Agerandet ingår i ett globalt mönster av ökad och provocerande rysk militär aktivitet, bland annat flygningar med strategiskt bombflyg mot Sverige, andra grannländer samt Storbritannien och USA:

– Att gå in i övervattensläge i Stockholm är en maktdemonstration med militära medel. På så sätt påvisar Ryssland att Sverige inte längre har förmåga att värna sitt eget territorium. Risken är heller inte särskilt stor för inkräktaren eftersom det svenska försvarets resurser är så små att de är lätta att hålla reda på. Och skulle ubåten upptäckas förnekar man allt – det har vi ju sett i andra fall, säger Wilhelm Agrell.

1 Robin Klameth provkör en båt

1 Robin Klameth provkör en båt och är nära att krocka med en ubåt, ser ubåtens torn i vattnet. Berättade den 19 januari.

2 Sven-Olof Kviman ser och fotograferar en ubåt i övervattensläge i farleden in mot Stockholm. Observationen utlöser ett dygns ubåtsspaning i Stockholms inlopp med korvetten Malmö och personal på land. Berättade den 11 januari.

3 Frantisek Alexander Zvrskovec kör sin båt från Bogesunds brygga mot Stora Höggarn och ser en ubåt som har ett torn med två antenner och är på väg in mot Stockholm. Berättar i dag.

4 En privatperson ser från sin bostad ett ubåtstorn i farleden, på väg österut mot Saxarfjärden. Berättar i dag.

Detta har hänt. Fyra observationer i skärgården

Söndag den 11 januari. DN avslöjar att en snabb militär spaningsinsats inleddes den 31 oktober 2014 efter att en privatperson observerat en ubåt vid Lidingö inne i Stockholms inlopp. Försvaret klassar händelsen som ”möjlig ubåt”.

Tisdag den 13 januari. Dagens Nyheter publicerar bilder på den möjliga ubåten utanför Lidingö. De är tagna av Sven-Olof Kviman, pensionerad marinofficer och före detta ubåtsjägare. DN avslöjar också att ytter­ligare en observation gjorts några timmar tidigare vid Stavsnäs.

Måndag den 19 januari. Vittnet Robin Klameth, båtmekaniker som gjorde observationen vid Stavsnäs, träder fram. Det är hans berättelse, tillsammans med Sven-Olof Kvimans, som gjorde att militären inledde en spaningsinsats den 31 oktober.

Söndag den 8 februari. DN publicerar nya vittnesuppgifter. Från sin båt såg Frantisek Alexander Zvrskovec ubåten nära Lidingö på väg in mot Stockholm 31 oktober. Dessutom såg en person på Resarö ubåten på väg ut från Stockholm den 1 november.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.