Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/flerfamiljshus-brann-flera-raddades-med-stege/

SVERIGE

Flerfamiljshus brann – flera räddades med stege

En kraftig brand i ett bostadshus i Deje gjorde att flera personer blev instängda i en lägenhet och fick räddas med stege.

Många asylsökande bor i huset och händelsen rubriceras som mordbrand.

Vid 21-tiden på söndagen utbröt en eldsvåda i en källare till ett flerbostadshus i Deje norr om Forshaga i Värmland. Branden spred sig snabbt och flera personer blev fångade i en lägenhet och kunde inte ta sig ut ur huset.

Räddningstjänsten fick larmet klockan 21.15.

– De kunde inte utrymma via trapphuset så vi tog ut dem via stege i stället. Vi gjorde bedömningen att det var bäst så, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstadsregionen, till DN.

Han berättar att branden började i källaren och spred sig via trapphuset vidare till några lägenheter. Det är dock oklart hur branden uppstod. Vid 23-tiden var branden släckt.

Inga personer uppges ha skadats vid händelsen.

– Vi har inte hittat några i lägenheterna så det verkar vara grönt där. Vi befarade ju lite grand att någon kanske skulle ha funnits kvar där. Det var ganska många madrasser på golvet i huset, säger Björn Johansson.

Kan branden ha varit anlagd?

– Det är alldeles för tidigt att säga något om, säger Björn Johansson.

Huset som fattade eld bebos till stor del av asylsökande, berättar Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

– Orsaken till branden är inte känd. Men vi vet att det har börjat i tvättstugan och att röken har hindrat en del från att utrymma huset, säger han.

Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt