Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flest barn blir inte längre till på sommaren

Foto: TT

Romantiken spirar när vädret blir varmt, och nio månader efter midsommar föds flest barn i Sverige. Så såg det ut tidigare, men i dag verkar sommaren inte vara tiden då flest barn blir till.

Sommar och sol gör att romantiken spirar och många barn blir till. En gammal föreställning är att svenskarnas barn blir till under sommarmånaderna, men stämmer det egentligen?

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån är i dag de månader då det föds flest barn maj, juni och framför allt juli. Det innebär alltså att barnen blivit till under augusti, september och oktober. Det är en förskjutning jämfört med tidigare, enligt Lo Mild, befolkningsstatistiker på SCB.

– Länge var mars och april de vanligaste månaderna som barn föddes, säger hon.

Enligt SCB har förändringen skett under det senaste decenniet, och exakt vad det beror är inte helt klarlagt.

– Det finns lite teorier kring varför det har förändrats. Går man längre bak i tiden så gifte man sig ofta i samband med skörden och då kom barnen nio månader senare, man hade också mer koncentrerad semester tidigare än i dag. I dag planerar folk också i större mån att få barn i början av sommaren, säger Lo Mild.

Samtidigt ser man i statistiken inte så stora skillnader mellan de olika månaderna i antalet födda barn. En liten dipp kan dock ses i början av året. Under de senaste åren har antalet barn som föds i Sverige ökat. Något som det också finns flera teorier om.

– Det kan både bero på hur stor befolkningen är, och vilka åldersgrupper som är stora. Även den ekonomiska konjukturen kan spela in för om folk skaffar barn. När ekonomin går sämre skjuter man gärna på barnafödandet, och så ökar barnafödandet när ekonomin går bättre, säger Lo Mild.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.