Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flest jobb till utrikes födda

Tre av fyra nya jobb som skapats sedan 2006 har gått till utrikes födda, visar siffror från SCB.
Bakom uppgången ligger främst ökningen av olika sorters servicejobb. Men arbetslösheten bland utrikes födda har ändå ökat under perioden.

Sedan tredje kvartalet 2006 har de totala antalet sysselsatta ökat med nästan 260 000 personer till 4.786.000 tredje kvartalet 2013. Av den ökningen står utrikes födda för nästan 190.000 till totalt 760.000 sysselsatta, enligt SCB-siffror.

Men sysselsättningen är fortfarande lägre bland utrikes födda än bland svenskfödda, andelen sysselsatta har knappt ökat alls.

Och arbetslösheten bland utrikes födda ökar. Under de sju åren har antalet utrikes födda arbetslösa ökat från 78 000 till 142 000, eller från 11,9 till 15,7 procent.

– Det handlar om en kraftig ökning av utbudet. Det har kommit ett stort antal människor från andra länder helt enkelt, säger Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors.
Bland inrikes födda har arbetslösheten ökat med 10 000 personer till 238 000, eller från 5,5 till 5,6 procent.

Enligt Tord Strannefors har många av de nya jobb som skapats tillkommit i den privata tjänstesektorn där invandrare traditionellt haft lättare, eller i alla fall mindre svårt, att få jobb.

– Hotell och restaurang har till exempel ökat kraftigt. Det gäller även personliga tjänster som massör, frisör, gym, fotvård; allt som har med personligt välbefinnande att göra. Men även mer kvalificerade jobb som till exempel läkare har ökat, säger Strannefors.
Finansminister Anders Borg tolkar siffrorna försiktigt positivt.

– Vi har en del risker i världsekonomin, men det är klart att det vi sett under de senaste åren pekar på att det kanske är lite lättare att etablera sig på arbetsmarknaden för dem som kommer hit än vad vi tidigare trott, säger Borg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.