Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/flest-sjoraddningsinsatser-i-vastsverige-i-fjol/

Sverige

Flest sjöräddningsinsatser i Västsverige i fjol

Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 007.
Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 007. Foto: Johan Nilsson/TT

Sjöfartsverket tvingades genomföra nästan 250 räddningsinsatser i Västra Götaland i fjol. Det är fler än någon annanstans i Sverige. I centrum för en majoritet av de incidenter som påkallat insatser finns fritidsbåtar.

TT Text

I fjol genomförde Sjöfartsverket 1.134 sjöräddningsinsatser i Sverige. Det innebär en minskning med åtta procent jämfört med föregående år.

Liksom tidigare år var juli den mest hektiska månaden med 282 insatser, trots att minskningen under den månaden var störst (24 procent). Juni var näst mest belastad i form av 199 insatser och i augusti genomfördes 161 insatser.

Flest sjöräddningsinsatser i fjol gjordes i Västra Götalands län, med 244, medan 232 genomfördes i Stockholms län följt av Skåne med 145.

Fritidsbåtar var de överlägset vanligaste föremålen för räddning även i fjol med 726 insatser, följt av nödställda personer utan farkost (163) och handelsfartyg med 139 insatser.

När det gäller orsakerna till larm var motor- eller propellerhaverier vanligast med 204 insatser följt av grundstötning med 164.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.