Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/flicka-fordes-utomlands-under-pagaende-tvangsvard-ingen-lex-sarah-anmalan-gjordes/

SVERIGE

Flicka fördes utomlands under pågående tvångsvård – ingen Lex Sarah-anmälan gjordes

Bild 1 av 3
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3
Foto: J. Fagerlund/Jämställdhetsmyndigheten
Bild 3 av 3
Foto: Umeå universitet

Hon hette inte Amanda, men hon var tolv år, bodde i Göteborg, giftes bort till en vuxen man i Irak, våldtogs och födde barnen på Östra sjukhuset – ett barn som förövaren fick vårdnaden om.

Göteborgs stad tillsatte en särskild kommission i hennes, fingerade, namn. Nu är den färdig.

42 andra fall av hedersförtryck har granskats och utredarna pekar på rader av brister. En flicka som förts utomlands under pågående tvångsvård är fortfarande borta – utan att någon Lex Sarah-anmälan gjorts.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.