Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-08 04:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/flicka-fordes-utomlands-under-pagaende-tvangsvard-ingen-lex-sarah-anmalan-gjordes/

SVERIGE

Flicka fördes utomlands under pågående tvångsvård – ingen Lex Sarah-anmälan gjordes

Bild 1 av 3 Det var här, i stadsdelen Angered i nordöstra Göteborg, som flickan som tolv år gammal blev bortgift, bodde. Det var inte minst uppmärksamheten kring hennes fall som ledde fram till Amandakommissionen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3 Mikael Thörn, som normalt arbetar vid Jämställdhetsmyndigheten, har varit den ena av Amandakommissionens ledamöter. Han har en bakgrund inom socialtjänsten och var huvudsekreterare för utredningen om en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck.
Foto: J. Fagerlund/Jämställdhetsmyndigheten
Bild 3 av 3 Katarina Norberg är den andra ledamoten. Hon är docent i pedagogik vid Umeå universitet. Hennes forskning riktar sig framför allt mot skolledarskap i mångkulturella miljöer och etiskt skolledarskap där frågor om migration och hederskultur är en del. Hon har varit en av Amandakommissionens utredare.
Foto: Umeå universitet

Hon hette inte Amanda, men hon var tolv år, bodde i Göteborg, giftes bort till en vuxen man i Irak, våldtogs och födde barnen på Östra sjukhuset – ett barn som förövaren fick vårdnaden om.

Göteborgs stad tillsatte en särskild kommission i hennes, fingerade, namn. Nu är den färdig.

42 andra fall av hedersförtryck har granskats och utredarna pekar på rader av brister. En flicka som förts utomlands under pågående tvångsvård är fortfarande borta – utan att någon Lex Sarah-anmälan gjorts.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in