Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flickan vittnade om skräcken som fånge hos IS

Foto: AP

Den 15-åriga svenska flickan har fritagits från fångenskap i Irak. Under tiden hon satt instängd skickade hon skräckfyllda meddelanden till sina föräldrar, som DN i dag kan publicera.

Den gravida flickan reste från Sverige till Syrien förra året och korsade senare gränsen till Irak. Efter det försvann hon. Kurdiska specialstyrkor ska nu ha räddat flickan från en plats nära Mosul.

Flickan är hemmahörande i Västsverige och försvann den 31 maj förra året. Hon reste till Syrien tillsammans med sin 19-årige pojkvän som ska ha anslutit sig till en terrorgrupp i området. Flickan togs sedan tillfånga av IS. Mannen som förde bort henne är internationellt efterlyst, misstänkt för människorov.

Flickan, som är svensk och aldrig varit utomlands tidigare, tog sig tillsammans med pojkvännen utan pass genom hela Europa. Under resan greps hon i Ungern och Bulgarien, men släpptes båda gånger.

I juli 2015 ska paret ha gripits av Islamiska statens styrkor inne i Syrien, nära Aleppo. Flickan hölls därefter i ett hus Manbij, fyra mil från turkiska gränsen. 15-åringen, som inte är muslim, hölls där under hård kontroll och uppsikt tillsammans med andra kvinnor.

Vid enstaka tillfällen kunde flickan dock göra ärenden till ett internetkafé i staden. Ibland kunde det gå dagar innan hon hörde av sig. Flickan har i meddelanden hem till sina föräldrar desperat berättat om sin utsatta situation och velat ha hjälp att ta sig därifrån.

I ett antal meddelanden till 15-åringens mamma från juli 2015 bad hon om hjälp. Av rädsla för att bli påkommen uppmanar hon sin mamma att inte höra av sig:

”Hej mamma svara inte på det här meddelandet men mamma snälla hjälp mig härifrån jag orkar inte mera här. Antingen kommer jag att dö av bomb eller så kommer jag att bli ihjälslagen eller så tar jag mitt liv mamma på riktigt jag orkar inte leva mer. Jag har inte mat jag har inte pengar jag har inte el jag har ingenting. Och min pojkvän säger att han ska slänga ut mig efter barnet kommit och gifta sig med en annan fru som ska bli mamma till barnet. Snälla mamma jag vill hem nu jag vill inte stanna här, jag orkar inte mer nu.”

– För oss är det en mardröm, vi vet inte vad vi ska göra, men vi är glada för att vi ibland hör av henne, sade flickans pappa till DN då.

I slutet av oktober försökte kurdiska styrkor befria henne. Det försöket misslyckades och flickan blev på nytt tillfångatagen – oklart av vilken gruppering.

Tisdagens fritagning ska ha fullföljts av kurdiska peshmergastryrkor från provinshuvudstaden Erbil. Den 19-årige pojkvännen ska ha tvångsrekryterats till IS armé och ska, enligt uppgift, ha varit med i striderna kring Ramadi norr om Bagdad. Flickan födde kring julafton en pojke.

Uppgifterna om tisdagens fritagning kommer från Kurdistans säkerhetsråd. Det uppger i ett pressmeddelande att svenska myndigheter och flickans familjemedlemmar bett om hjälp att lokalisera och frita flickan från IS. 15-åringen ska föras till Sverige, enligt meddelandet. Det finns ingen information om hennes son.

Utrikesdepartementet hade på tisdagen inga kommentarer.

– Vi har inte några uppgifter att lämna i den här frågan, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör vid UD:s presstjänst.

DN var under tisdagen i kontakt med flickans föräldrar. ”Vi har ännu inte träffat eller pratat med henne”, svarar de kortfattat via sms.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.