Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flygplan fick vända efter motorstopp

Ett mindre passagerarplan från Next Jet med elva passagerare och tre besättningsmän ombord tvingades vända strax efter start från Lycksele flygplats sedan det fått problem med den ena motorn.

Det var vid 16.30-tiden på torsdagen som en av de två piloterna ombord på ett av Next Jets Saab 340 på väg mot Stockholm Arlanda skickade ut ett larm om att det blivit problem med en av flygplanets motorer. Då hade planet bara varit i luften cirka två minuter:

– Kort efter start skickade de ett mayday om att de hade problem med en motor och försökte återvända till flygplatsen, säger Dan Andersson vid polisen i Västerbotten.

Från det att polisen fick larmet till att planet landade gick det cirka tolv minuter, enligt polisen.

Klockan 16.46 stod planet åter på landningsbanan. Ombord befann sig tre besättningsmedlemmar och elva passagerare.

– Motorn slutade fungera bara någon minut efter start men flygplanet är konstruerat för att kunna flyga med bara en motor så besättningen kunde göra en helt normal landning, säger Magnus Ivarsson, pressansvarig på Next Jet.

Vad hände när planet hade landat?

– Då samlade besättningen passagerarna och förklarade som hänt. Men orsaken till problemen får vi nu utreda.

Passagerarna kommer antingen att få flyga med ett annat plan eller köras med buss till Umeå och sedan vidare med flyg därifrån.

En passagerare säger till Västerbottens-Kuriren att allt gick utan dramatik:

– Det gick lugnt till, säger Lars Österberg till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.