Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/flygplansaktivist-falls-av-tingsratten-igen/

Sverige

Aktivist stoppade utvisning – fälls av tingsrätten igen

Foto: Kalle Sanner

Aktivisten Elin Ersson döms av Göteborgs tingsrätt för andra gången. För att stoppa en utvisning till Afghanistan ställde hon sig upp och hindrade ett flygplan från att lyfta. Hon döms för brott mot luftfartslagen.

TT Text

Rättegången har fått tas om sedan en nämndeman vid det första tillfället flera månader före rättegången kallade den misstänkta för ”brottsling” på nätet.

Tingsrätten anser även denna gång att det är bevisat att befälhavaren beslutat att passagerarna skulle sitta på sina platser då det var dags för avgång. Men när Elin Ersson ändå valde att inte sätta sig anser tingsrätten att hon gjort sig skyldig till brott. Straffet blir 60 dagböter, vilket för henne motsvarar 4.200 kronor.

Pojken som hon ville hjälpa med sin aktion visade sig inte finnas med på planet. Den utvisning som skulle genomföras med det aktuella planet gällde istället en medelålders man som avtjänat ett fängelsestraff.

Både pojken och mannen utvisades senare. Kriminalvården beräknade att händelsen på Landvetter orsakade en merkostnad på omkring 240.000 kronor.