Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Flygplansaktivisten misstänks för brott

Aktivisten som hindrade ett flygplan att lyfta från Landvetter i syfte att stoppa en utvisning kommer att åtalas för brott mot luftfartslagen. 

Det var i slutet av juli som aktivisten Elin Ersson hindrade ett flygplan att lyfta från Landvetter i Göteborg genom att vägra sätta sig ner i flygstolen. Aktionen utfördes i syfte att stoppa utvisningen av en man i 50-årsåldern till Afghanistan. Händelsen livesändes från hennes mobil och fick stor uppmärksamhet. 

Läs mer: Elin Ersson stoppade en utvisning till Afghanistan: ”En sista utväg” 

Efter utredning av händelsen anser nu åklagaren att ett brott begicks och aktivisten ska delges misstanke. 

– Det står alldeles klart att objektivt sett finns det ett brott som är begånget, säger åklagare James von Reis till SVT som hoppas kunna väcka åtal snart. 

Straffskalan för brott mot luftfartsförordningen är böter eller upp till sex månaders fängelse. 

Direkt efter händelsen sade polisen att inget brott begåtts, men efter att flera privatpersoner polisanmält aktivisten inleddes en polisutredning

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.