Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Flyktingar drabbas i jakten på god statistik”

Förhör har förfalskats, åklagare vilseletts och asylsökande flyktingar anhållits och lagförts för brott som de inte begått. Det hävdar flera poliser från gränspolisen på Arlanda. ”Man har satt det i system för att få en massa pinnar i statistiken”, säger en polis.

Flyktingar som vill söka asyl i Sverige är ofta helt utlämnade till människosmugglare. Det finns i princip inga lagliga sätt att ta sig in i Europa. I Medelhavet har den senaste tiden hundratals flyktingar dött när de försökt ta sig hit på överfyllda båtar.

De som lyckas komma till Sverige har inte sällan använt falska pass och ID-kort. I september beslutade Migrationsverket att flyktingar från Syrien ska få permanent uppehållstillstånd.

Nu slår en grupp poliser från gränspolisen på Arlanda larm om en rad missförhållanden i behandlingen av asylsökande flyktingar som anländer till flygplatsen. Enligt en anmälan som lämnats in till polisens internutredningar har förhör förfalskats och åklagare vilseletts för att de asylsökande ska anhållas.

Enligt poliserna bakom anmälan är det gränspolisens ledning som pressar dem att kringgå regler för att nå upp till de kvantitativa målen om antalet registrerade brott. Det är inte första gången som poliser på Arlanda slår larm om missförhållanden. Det senaste året har det gjorts en rad anmälningar kring hanteringen av bland annat asylsökande flyktingar.

– Det blir ingen förbättring, det bara fortsätter på samma vis, säger en polis.

Att personer anländer med falska pass och andra ID-handlingar för att söka asyl är mycket vanligt. Om de använder passen för att försöka ta sig in i landet är det ett lagbrott. Den som kommer för att söka asyl gör i princip bäst i att bara slänga de falska handlingarna. Många flyktingar har dock svårt att göra sig förstådda utan tolk och vet inte hur de ska bete sig när de kliver av planet.

– Man måste ju prata med dem och ta reda på varför de kommit, om det är för att söka asyl så har de ingen anledning att använda de här falska passen och då är det inget brott, säger en polis som står bakom anmälan.

Enligt en annan gränspolis används fallen för att driva upp statistiken över antalet mål som enligt verksamhetsplaneringen måste uppnås.

– Anhållandet blir bara en pinne i statistiken. De sitter inlåsta för att identiteten ska fastställas men om man under hela tiden som personer är anhållna inte genomför en enda utredningsåtgärd, då är det ju bara en bluff, säger polisen.

Enligt polisen handlar det om hundratals flyktingar som drabbats.

Riksenheten för polismål som granskat gränspolisernas anmälan avfärdar larmen. Några dagar efter att anmälan kom in lade åklagare Håkan Roswall ner förundersökningen.

– Jag ser ingenting i anmälan som föranleder en vidare utredning, säger Håkan Roswall.

Ett fall som beskrivs i anmälan handlar om en 16-årig pojke från Somalia som misstänktes för missbruk av urkund. När polisen presenterade ärendet för åklagaren första gången användes hans verkliga identitet och ålder – då sa åklagaren nej till att anhålla pojken. Då gjordes en ny framställan men denna gång användes ID-uppgifterna från de falska handlingarna som gav pojken en ålder över 18 år. Då blev han anhållen. Enligt anmälan framgår det i loggfilerna hur även förhörsprotokollet ändrats så att det ser ut som att pojken angivit sin falska identitet.

Enligt poliserna bakom anmälan är det bara ett exempel på hur gränspolisen systematiskt kringgår reglerna för att få ”pinnar i statistiken”.

Ett annat fall som beskrivs handlar om hur en 14-årig flicka anhölls och låstes in misstänkt för brukande av falsk urkund.

Ett flertal poliser på flygplatssektionen reagerade kraftigt mot ansvarige chefens beslut att gripa flickan. När hon fördes till arresten reagerade stationsbefälet.

– När hon kroppsvisiterades var det helt uppenbart att det var ett barn, säger en polis.

Stationsbefälet gick igenom handlingarna i ärendet och föredrog det på nytt för åklagare. Då hävdes anhållandet och ärendet kunde lämnas över till Migrationsverket.

Brukande av falsk urkund

• Personer som använder falska pass eller ID-kort för att ta sig in i Sverige gör sig skyldiga till brukande av falsk urkund.
• Brottet ger oftast dagsböter men kan straffas med fängelse i högst sex månader.
• Ett annat vanligt sätt att ta sig till Europa är att använda någon annans äkta pass, så kallade ”lookalike”-pass.
DN

Brott mot flyktingkonventionen

• FN:s flyktingkonvention som Sverige skrivit under anger i artikel 31 att flyktingar som flyr för liv och hälsa inte ska straffas för ”olovlig inresa eller olovligt uppehåll”.
• Enligt en utredning som UNHCR gjort har Sverige en tolkning av artikel 31 som inte stämmer överens med ändamålet och syftet med artikeln, doktrin och praxis från resten av världen. Sverige anser inte att brukandet av falska handlingar är en del av den olovliga inresan utan ska ses som ett separat brott.
DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.