Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flyktingar ges arbetstillstånd till låtsasjobb

Arbetstillstånd har blivit ett nytt sätt för syriska flyktingar att ta sig till Sverige. Hundratals syriska arbetskraftsinvandrare söker asyl kort efter att de anlänt. DN har granskat ett företag som tog hit flyktingar för jobb som aldrig fanns.

EU har stängt dörren för syrier som flyr det brutala kriget.

De tusentals flyktingar som hittills har fått skydd i Sverige har varit utlämnade till smugglare. Nu har hundratals syriska flyktingar tagit en annan väg.

Mer än 55 procent av de 419 syrier som kommit till Sverige på ett arbetstillstånd som utfärdats i år har redan lämnat in en ansökan om asyl.

Det visar siffror som DN har begärt ut från Migrationsverket.

Trenden att arbetskraftsinvandrare från Syrien söker asyl kort efter ankomsten tog fart redan förra året. Även då lämnade 55 procent av de 484 syriska arbetsinvandrarna in en asylansökan samma år som de fick sitt arbetstillstånd beviljat.

Sedan 2012 har sammanlagt 1 735 syrier, arbetstagare och deras anhöriga, sökt asyl inom ett år efter att arbetstillståndet utfärdats.

I stort sett är det enbart arbetskraftsinvandrare från Syrien som väljer att söka asyl.

– Många syriska flyktingar har starka band till släktingar som bor här sedan länge och som kan erbjuda jobb. Sedan är förstås frågan om de syriska arbetskraftsinvandrarna verkligen jobbar när de kommer hit. Det vet inte vi. Vi är ingen kontrollmyndighet, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

DN har granskat ett företag som tagit hit arbetskraft från Syrien för jobb som uppenbarligen aldrig ens har existerat.

På en och samma dag, den 14 april, fick Migrationsverket in ansökningar om arbetstillstånd som gällde 5 arbetstagare och 15 anhöriga, makar och barn, från Syrien.

De hade fått ett jobberbjudande om att skotta snö och utföra trädgårdsarbete i ett litet företag.

I början av sommaren reste de syriska barnfamiljerna in i Sverige. Ett par dagar senare lämnade de in ansökningar om asyl.

Enligt uppgifter till DN är det ingen som har börjat arbeta eller som har haft för avsikt att göra det.

Företaget, som tidigare var en liten familjerörelse, med två anställda, såldes i höstas till en ny ägare. Sedan dess har företaget inte betalat in några skatter eller sociala avgifter för någon anställd.

Vilket behov har ni av utländsk arbetskraft?

– Det är min kollega som håller i den biten. Men vi vill inte prata med medierna, säger företagets ägare.

Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör, Mikael Ribbenvik, säger:

– Vad gäller det här företaget har vi ett pågående utredningsärende.

Var det inte uppenbart att detta var skenanställningar?

– Att så många ansökningar lämnas in samma dag skulle kunna vara något att höja ögonbrynen för. Men det kan finnas förklaringar som gör att det inte är så märkligt.

Väcker det inte misstankar att så många syrier som kommer hit som arbetstagare snabbt söker asyl?

– Det visar att trycket är stort.

– I vissa fall kan vi misstänka att en arbetsgivare missbrukar systemet. Det gäller inte bara syrier utan all arbetskraftsinvandring.

Migrationsverket vet i dag inte hur många som fortfarande arbetar kvar i företaget som tog hit dem.

Av de totalt 232 syrier som har fått arbetsstillstånd i år, och som redan hunnit söka asyl, är det 207 personer som har fått dagersättning som asylsökande.

Migrationsverket menar dock att det inte är ett säkert bevis för att det rör sig om uppenbara skenanställningar. Arbetstagaren kan ha påbörjat anställningen som tillståndet gäller, men sedan slutat av olika skäl. Eller så arbetar de kvar till en så pass låg lön – betydligt lägre än den som angavs när tillståndet beviljades – att de har rätt till dagersättning.

De europeiska Röda kors-förbunden har nyligen påtalat att den europeiska asylpolitiken inte fungerar.

– Det finns inga legala vägar att ta sig hit och söka asyl. När våldsamheter eskalerar så som i Syrien borde visumkravet tas bort av humanitära skäl, säger Alexandra Segenstedt, jurist vid Röda korset.

Fakta: flera fördelar med arbetstillstånd

Den som har fått ett arbete i Sverige kan söka uppehållstillstånd via en ambassad.
Arbetskraftsinvandraren får även ta med familjen. Maka/make och barn får samtidigt ett uppehållstillstånd som anhöriga.

Flyktingar som söker asyl måste lämna kvar familjen i krigets Syrien, eller som flyktingar i grannländerna.

Det är först när en asylsökande flykting lyckats ta sig över EU:s hårt bevakade gränser, och fått ett permanent uppehållstillstånd som de anhöriga kan komma hit. Det kan ta lång tid.

Många syriska flyktingar har enbart beviljats tillfälliga, treåriga uppehållstillstånd, vilket inte ger någon rätt att få hit familjen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.