Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flyktingar köar till svenska ambassader

Varje dag kommer hundratals syriska flyktingar till de svenska ambassaderna i Amman, Ankara och Kairo. Många har missuppfattat Migrationsverkets regeländring och tror att alla får komma hit. Trycket gör att ambassaden i Ankara nu begär förstärkning.

– Människor kommer till grindarna vid ambassaderna i tron att alla syrier får komma till Sverige, säger UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macias.

Nyheten i förra veckan om att alla syrier skulle få permanenta uppehållstillstånd i Sverige fördubblade köerna utanför de svenska utlandsmyndigheterna, som även blev nedringda.

– Vi har haft stora problem med att Migrationsverkets regeländring missuppfattades, fortsätter Charlotta Ozaki Macias.

I flera medier sades det att Sverige hade öppnat en legal väg för syriska flyktingar. Men fortfarande är det så att den flykting som söker asyl måste ta sig hit illegalt med hjälp av flyktingsmugglare för att lämna in sin ansökan här i Sverige.

Förändringen innebär att alla först därefter får permanenta uppehållstillstånd, vilket gör att barn och makar sedan kan komma hit legalt.

Har svenska myndigheter bidragit till att sprida felaktig information?

– Viljan att få lämna konflikten är så stark att minsta nys väcker stora förhoppningar. Självklart kan vi förbättra vår information. Vi har en tendens att tro att svensk byråkrati är glasklar, säger Charlotta Ozaki Macias.

Ambassaden i Turkiets huvudstad Ankara har nu begärt mer resurser från UD.

– Tidigt varje morgon står 60 i kö utanför ambassaden, säger Sveriges ambassadör i Turkiet, Lars Wahlund.

Förra veckan hade ambassaden i Amman flera hundra besökare och telefonsamtal per dag.

– Många trodde att de kunde komma hit och få asyl direkt, säger Helena Rietz, Sveriges ambassadör i Jordanien.

Har det uppstått oro eller bråk vid ambassaden?

– Det är klart att människor som har haft förhoppningar blir väldigt besvikna. Men det har inte varit några incidenter utifrån vad jag har hört.

Migrationsverkets kommunikationsdirektör Patrik Peter säger:

– Vi har hela tiden haft korrekt information på vår hemsida. Vi kan inte göra något åt felaktiga uppgifter i medier eller ryktesspridning. Kanske finns det saker som kunde ha gjorts annorlunda. Det ska utvärderas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.