Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flyktingar kvar på buss i protest

Ett antal asylsökande som körts till en flyktingmottagning strax söder om Östersund vägrade ännu på nyårsdagens kväll att lämna bussen de anlänt med. Jämtlandspolisen och Migrationsverket försökte på eftermiddagen förmå gruppen att lämna bussen frivilligt.

På nyårsafton var det ett 45-tal av de 58 personer som kommit med bussen som vägrade acceptera boende på Grytans flyktingmottagning, en tidigare militäranläggning som ligger någon mil sydost om Östersund. De ville i stället återvända till Malmö, eller annan storstad – Östersund fann de för litet och trakten alltför ogästvänlig.

På nyårsdagens kväll hade antalet krympt, då ytterligare nio beslutat sig för att flytta in.

– Cirka 35 av flyktingarna protesterar alltjämt, de turas om att sitta i bussen då de befarar att den annars ska lämna platsen utan dem. De som inte sitter i bussen befinner sig inne på boendet, säger Pierre Karatzian, presskommunikatör på Migratiosnverket, till DN.

Läget var därmed i stort detsamma som tidigare under dagen.

– Flyktingarna har varit i dialog med representanter från oss som funnits på plats under dagen. Vår personal återkommer eventuellt i morgon, fredag, för fortsatta samtal, säger Karatzian.

Migrationsverket hoppas alltjämt kunna lösa situationen dialogvägen. Dess representanter har upprepade gånger förklarat att regelverket är klart vad gäller placering: Flyktingar som inte ordnar eget boende kan inte välja bort det boende som anvisas. Att kräva annan placering är ingen framkomlig väg.

Polisen i Jämtland var på torsdagsmorgonen ute vid förläggningen och informerade de asylsökande om att de måste lämna bussen, men utan att vidta några tvångsåtgärder.

– Man måste gå varligt fram. Det här handlar om människor som söker skydd och att avvisa dem från bussen är inte lämpligt – vi hoppas kunna lösa det här med dialog, säger Bengt Stadin, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland.

Förhandlingarna pågick under flera timmar. När de var klara hade fem asylsökande gått med på att lämna bussen och acceptera det boende som Migrationsverket erbjuder på flyktingförläggningen.

Isan Hydr, 75, är en av de asylsökande som är kritisk till Migrationsverkets hantering:

– Det här känns ju som ett fängelse, mitt ute i skogen. Visst, jag skulle kunna stanna här i några veckor eller högst ett par månader. Men nu ska jag stanna här i nio månader, sade han till Östersunds-Posten på onsdagen.

Merparten av flyktingarna kommer från Syrien, enligt Migrationsverket. Myndigheten kunde på torsdagen inte svara på om det även fanns barn med i gruppen.

En av de asylsökande ombord på bussen uppger för Aftonbladet att några av flyktingarna inlett en hungerstrejk.

Bussbolaget som utfört körningen hade inledningsvis för avsikt att köra tillbaka bussen på torsdagen.

– Planen är nu att bussen står kvar tills allt ordnat upp sig. Föraren bor på hotell och får avvakta händelseutvecklingen, säger Mikael Andersson, trafikledare på Bergkvarabuss.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.