Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Flyktingar utsätts för spionage

Kina har i flera år spionerat på oppositionella i Sverige, uppger Säkerhetspolisen (Säpo) för DN. Sedan 2002 har i snitt en utländsk diplomat om året utvisats för olovlig underrättelseverksamhet. I dag spionerar tio till tjugo stater på flyktingar.

I somras greps en 61-årig svensk medborgare som misstänks ha spio­nerat på uigurer, bosatta i Sverige och i tre andra länder, för Kinas räkning. Strax efter gripandet utvisade den svenska regeringen en kinesisk diplomat.

– Händelserna hänger ihop, säger Bengt Jansson, chef för Säpos kontraspionage.

Sedan 1995 har tio utländska diplomater utvisats efter att regeringen förklarat dem som persona non grata på grund av olovlig underrättelseverksamhet, oftast riktad mot flyktingar, enligt siffror som DN har begärt fram från Säpo. Merparten skickades hem efter 2002. En utvisning gällde spionage för Irans räkning.

I dag är det mellan 10 och 20 stater som bedriver flyktingspionage mot oppositionella i Sverige, enligt Säpo.

– Kunskapen är liten om att diktaturer fortsätter den politiska förföljelsen av oppositionella även här i Sverige. Det är svårt för oss att bevisa olovlig underättelseverksamhet. Lagen kräver att vi kan visa att verksamheten varit systematisk och organiserad, säger Bengt Jansson.

För DN uppger Säpo att det funnits misstankar om kinesiskt flyktingspionage under flera år.

– Inför OS i Peking förelåg det en stor risk för att de kinesiska myndigheterna skulle dra åt tumskruvarna och öka trycket mot oppositionen både i och utanför Kina. Nu kan vi konstatera att aktiviteterna fortsatt i lika stor omfattning även efter OS, säger Wilhelm Unge, chefsanalytiker vid Säpo.

Förundersökningen mot den misstänkte mannen, som i juni häktades misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet, inleddes i april 2008. Säpo har samarbetat med polis i ett par andra länder. Enligt vad DN erfar misstänks 61-åringen ha lämnat uppgifter om exiluigurer som är bosatta i Tyskland, Kanada och USA.

– Säkerhetspolisen har hållit hundratals timmar förhör. Domstolen får avgöra om de är rätt ute, säger den misstänktes advokat Björn Hurtig.

Kinesiska ambassadens talesman säger sig inte ha någon som helst kännedom om den 61-årige mannen. Att en kinesisk diplomat utvisades i somras vill ambassaden varken bekräfta eller dementera.

Den omfattande förundersökningen är den första sedan 1995 mot en privatperson som gäller misstankar om olovlig underrättelseverksamhet i landet. Då åtalades en marockan som sedan dömdes till fängelse.

Kina trycker på för att få uigurer utlämnade

Minst 197 personer dödades i somras vid de våldsamma upploppen mellan hankineser och den uiguriska muslimska minoriteten i västra Kina. Fortfarande är tiotusentals kinesiska soldater placerade i regionen.

Tolv uigurer har dömts till döden efter upploppen.

Kina utsatte svenska myndigheter för starka påtryckningar för att den förre Guantánamofången Adel Abdul Hakim inte skulle få uppehållstillstånd i Sverige. Hakim är frikänd av USA, men Kina anser att alla uigurer på Guantánamo är terrorister och bör utlämnas till Kina.

I april i år kom beskedet att Hakim får stanna i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.