Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flyktingar varnas för svenska myndigheter

”Vi har rest i en månad sedan vi lämnade Irak, genom Turkiet, över Medelhavet till Grekland, genom Ungern, Tyskland och Danmark”, säger Haneen Alaa med sonen Ali.
”Vi har rest i en månad sedan vi lämnade Irak, genom Turkiet, över Medelhavet till Grekland, genom Ungern, Tyskland och Danmark”, säger Haneen Alaa med sonen Ali. Foto: Nicklas Thegerstrom

De allra flesta av flyktingarna som anlänt till Stockholms central den senaste veckan har inte sökt asyl i Sverige, uppger Migrationsverket. Flera poliser som DN talat med säger att det finns personer som varnar flyktingarna för att ta kontakt med myndigheterna.

– De skrämmer flyktingarna och säger att de kommer att bli slagna om de pratar med polisen, säger en polis som vill vara anonym.

Den senaste veckan har flera hundra flyktingar anlänt till Stockholms central med tåg från Malmö. Många frivilligorganisationer och vanliga privatpersoner har varit på plats för att välkomna flyktingarna och dela ut mat och vatten. Även Migrationsverket har personal på plats för att hjälpa dem som vill ansöka om asyl i Sverige. Men långt ifrån alla tar kontakt med myndigheterna.

– Så som det ser ut nu är det många som inte vill söka asyl i Sverige. Och de vill heller inte prata med Migrationsverket, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Hur många flyktingar som kommit till Stockholms central utan att registrerats av Migrationsverket är okänt.

– Vi vet inte. Migrationsverket har ingen uppsökandeverksamhet, säger hon.

Flera poliser som DN talat med berättar att det finns personer på perrongerna som uppmanar flyktingarna att inte ta kontakt med svenska myndigheter.

– De här personerna står och ropar och håller i skyltar som varnar flyktingarna för att de blir slagna om de tar kontakt med polisen. Flyktingarna uppmanas att springa när det kommer en polis, säger av dem.

För att informera flyktingarna om vilken hjälp de kan få från svenska myndigheter har polisen haft arabisk- farsi- och persisktalande personal ombord på tågen.

– De som initialt velat ha hjälp av oss har efter att de kommit ut på perrongen och hört diverse saker helt plötsligt bara försvunnit, säger en polis som mött flyktingar på tåget.

Även via sociala medier och över telefon varnas flyktingarna för att ta kontakt med myndigheterna.

– Det är särskilt återkommande bland ensamkommande barn från Afghanistan. Deras telefoner ringer konstant. De får också information via olika Facebookgrupper. Vi vet inte vem som informerar dem om detta, säger polisen.

 

Det har varit barn som har kommit hit och som har valt att inte söka asyl i Sverige. Vad som händer med de barnen vet vi inte.

 

Lars Byström, presstalesperson för Stockholmspolisen, bekräftar att det sprids ”en hel del desinformation” på Stockholms centralstation. Vem eller vilka som sprider dessa rykten vet inte polisen.

– Jag vill inte måla upp någon speciell gruppering, men vi vet att det förekommer desinformation och den sprids väldigt lätt, säger Byström.

På söndagen spärrade polis av perrong 19 dit tågen från Malmö ankommer. Endast passagerare och behörig personal släpptes igenom avspärrningarna.

– Vi vill undvika att det står människor med sådana här skyltar som säger åt folk att inte kontakta polisen. Man ska inte komma till Stockholm med en massa villfarelser som man har fått av personer med ett syfte som vi inte känner till, säger han.

Rädda Barnen är en av de frivilligorganisationer som finns på plats på Stockholm centralstation för att möta flyktingarna. De uppmanar alla flyktingar att ansöka om asyl på plats och ser allvarligt på uppmaningarna om att inte ta kontakt med myndigheterna.

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Som vi har förstått riktar sig de här ryktena framför allt till barn och det gör oss väldigt bekymrade. Det oerhört viktigt att barnen som kommer hit ensamma direkt får kontakt med trygga vuxna, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen.

DN har tidigare berättat att flera hundra ensamkommande flyktingbarn lever på gatan i Stockholms city, utanför myndigheternas radar.

Migrationsverket känner till att det finns barn bland de flyktingar som anlänt till Stockholm utan att ta kontakt med myndigheterna.

– Det har varit barn som har kommit hit och som har valt att inte söka asyl i Sverige. Vad som händer med de barnen vet vi inte, säger Guna Graufelds.

Bland de flyktingar som nu anländer till Stockholm vill många resa vidare till Finland, eftersom de tror att de lättare beviljas asyl där.

Mer om flyktingkrisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.