Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flyktingbarn spräcker Migrationsverkets budget

Under hösten har antalet ensamkommande flyktingbarn blivit fler är vad Migrationsverket prognosticerat. Bland annat därför anhåller man nu om att öka sina anslag med 105 miljoner kronor.

Det var i oktober som Migrationsverket lämnade sin prognos om 3.335 miljoner kronor för ersättningar och bostadskostnader. Men kostnadsutvecklingen för ensamkommande barns boende har ökat i en betydligt större omfattning än vad verket förutsåg” skriver generaldirektören Dan Eliasson till justitiedepartementet.

Enligt Eliasson har prognosen skrivits upp successivt under året, men särskilt under hösten. Orsaken ska vara att under den tiden kom många fler ensamma flyktingbarn till Sverige. Framför allt handlar det om barn från västra Balkan sedan en viseringsfrihet införts i länderna där. Kostnaden har ökat ytterligare då kommunplaceringen av barnen dröjt längre än tänkt, och bland annat anläggningsboenden är dyrare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.