Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flyktingbarn trodde de skulle skickas till Norrland – som straff

En värdefull nyckel försvann från ett boende för ensamkommande pojkar på Tjörn. Nu ska JO granska om det ledde till att en kommunchef hotade med att skicka barnen till Norrland. "De skulle aldrig få se solen igen på ett halvår som straff", står det i JO-anmälan.

Enligt personen som JO-anmälde händelsen, som är god man till en av pojkarna på boendet, inträffade händelsen i december förra året. När hon kom till boendet två dagar senare var pojken mycket rädd och redo att rymma. Det visade sig bero på att han uppfattat ett hot om att skickas iväg från Tjörn.

"En chef gick till boendet och hotade alla barn med att det inte skulle vara någon aktivitet under hela jullovet. Men han stannade inte där – han gick vidare och berättade för alla barnen på boendet att om de inte tyckte om det, så skulle han skicka dem allihop till Norrland", skriver anmälaren.

Därefter ska chefen ha visat en karta över Norrland som han hade med sig, och sagt att när barnen skickades dit skulle de aldrig få se solen igen under halva året, som straff.

– Jag pratade med personalen och socialsekreteraren och anmälde inte förrän jag hade fått hela berättelsen bekräftad. Även de tyckte att jag skulle JO-anmäla och även polisanmäla, vilket jag har gjort. Jag tog också upp det med god man-föreningen jag är med i som uppmanade mig att anmäla. De har sett sådana händelser även i andra kommuner och tycker att det är viktigt att vi börjar dokumentera, säger anmälaren till DN.

JO-anmälan riktar sig enligt Tjörns kommun mot fel person. Man har dock kännedom om ärendet. När DN får tag i rätt person slår han ifrån sig.

– Det är absolut inte så. Jag sa såhär: det här är en frivillig placering och är man inte nöjd kan man bli placerad där det finns plats.

Han har dock visat exempelvis Kalix på en karta och berättat att solen inte går upp där, men enligt kommunchefen var det inte menat som ett hot alls. Det var mer en geografilektion. Den kom i samband med upplysningar om att man måste bete sig på ett hvb-hem.

– Det var inte syftet att de ska bli rädda, syftet är att vi ska vara schysta och dra åt samma håll. Alla måste samspela. Är det barn som eventuellt har blivit rädda för att jag har sagt att man kan hamna någon annanstans i Sverige så får jag gå upp och ta en diskussion om detta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.