Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

FN-chefens förslag ska lösa flygkraschens gåta

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon föreslår att en helt ny utredning genomförs kring Dag Hammarskjölds död. Samtidigt uppmanar han medlemsländerna att offentliggöra alla dokument som kan kasta ljus över flyg­kraschen 1961.

I fjol kom en internationell juristkommission fram till att det finns anledning att på nytt undersöka omständigheterna kring flygkraschen där den tidigare FN-chefen Dag Hammarskjöld omkom. Utredningen visade att hemligstämplade dokument bland annat hos den amerikanska säkerhetstjänsten NSA skulle kunna ge ledtrådar kring vad som låg bakom kraschen.

I februari kom beskedet att FN:s generalförsamling ska avgöra om det blir en ny utredning kring ­fallet.

Nu har FN:s generalsekreterare meddelat generalförsamlingen att han vill att medlemsländerna ­offentliggör alla dokument som kan vara relevanta i sammanhanget.

”Jag hoppas att generalförsamlingen uppmuntrar alla medlemsländer att, med tanke på den tid som förflutit, offentliggöra alla relevanta arkivuppgifter som man har, i enlighet med respektive lands lagstiftning”, skriver Ban Ki-moon i ett uttalande.

FN-chefen kommer också med tre alternativ kring hur arbetet med att utreda Hammarskjölds död ska gå vidare.

Det första förslaget går ut på att tillsätta en panel av experter, som ska studera den nya bevisningen och komma med förslag till general­församlingen.

Förslag två är att åter öppna den FN-utredning som genomfördes 1961–1962 och som kom fram till att orsaken till kraschen inte med säkerhet kunde fastslås.

Det tredje förslaget är att FN in­leder en helt ny utredning.

Henning Melber, tidigare chef vid Dag Hammarskjöldstiftelsen och som tillsammans med bland annat före detta ärkebiskopen KG Hammar, på privat initiativ låg bakom tillsättandet av juristkommissionen, är nöjd. Han menar att detta tyder på att generalförsamlingen vill utreda fallet igen och kommer att välja något av de alternativ FN-chefen föreslagit.

– Det är ett stort erkännande till initiativet och till rapporten att generalsekreteraren skriver att den dokumentation han fått visar att det finns ny bevisning och att det kan finnas ytterligare ny bevisning, som av nationella säkerhetsskäl varit och förblir hemligstämplade, säger Melber, som är spänd på hur den svenska regeringen kommer att ställa sig till Ban Ki-moons initiativ.

Sverige har hållit fast vid den slutsats som före ensamutredaren Bengt Rösiö kom fram till 1993, att flygkraschen berodde på pilotfel, och inte ställt sig bakom kravet på en ny utredning.

Att den mänskliga faktorn låg bakom kraschen är en slutsats som även framkommit i andra utredningar, men som anhöriga till piloterna inte vill acceptera.

Bertil Åhreus, bror till Nils Eric Åhreus, en av piloterna ombord på ”Albertina”, den kraschade DC6-an, sade i en DN-intervju i fjol att det är jobbigt att leva med att hans bror indirekt fått skulden för Hammarskjölds död.

– För mig är det viktigaste att det blir en ny utredning, sade Åhreus.

En av teorierna kring flygkraschen är att planet attackerades av ett ­eller flera mindre plan under inflygningen till Ndolaflygplatsen. Den brittsika tidningen The Guardian publicerade tidigare denna månad tidigare hemligstämplade uppgifter som visade att den dåvarande amerikanske ambassadören i Kongo efter kraschen skickade telegram till Washington, där han sade att planet kan ha skjutits ned av en belgisk legosoldat.

Teorin om att legosoldater på uppdrag av säkerhetstjänster som amerikanska CIA och brittiska MI6, eventuellt även med hjälp av mäktiga gruvbolag med stora ekonomiska intressen i Afrika, kan ha legat bakom Hammarskjölds död lanseras också av författaren Susan Williams i boken ”Who killed Hammarskjöld?” (Vem dödade Hammarskjöld?) Boken, som kom 2012, betraktas som den mest ingående granskningen av alla teorier som lanserats under drygt 50 års tid.

Bakgrund.

FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld fanns bland de 16 personer som omkom i flygkraschen i Ndola natten till 18 september 1961.

Omständigheterna kring haveriet har förblivit oklara.

FN:s utredning 1961–1962 lämnade olycksorsaken öppen.

Nya uppgifter tvingade 1993 fram en ny svensk utredning. Före detta ambassadören Bengt Rösiö kom i den fram till att olyckan berodde på fel av piloterna.

I fjol kom en oberoende internationell juristkommission fram till att det fanns nya bevis och att andra bevis kan finnas i hemligstämplade dokument bland annat hos den amerikanska säkerhetstjänsten NSA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.