Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fn-medarbetares-fack-dra-tillbaka-rapporten-om-catalan-och-sharp/

Sverige

FN-medarbetares fack: Dra tillbaka rapporten om Catalán och Sharp

Zaida Catalán.
Zaida Catalán. Foto: Bertil Ericson/TT

Skrota rapporten från den kommitté som undersökte orsakerna bakom FN-experterna Zaida Cataláns och Michael Sharps död i Kongo förra våren. Det kräver en facklig organisation för FN-medarbetare i ett brev till världsorganisationens chef Antonio Guterres.

Anders Bolling
Rätta artikel

Det brev som nu riktas till FN:s högsta tjänsteman föranleds av avslöjandena i förra veckan i ett grävande reportage som publicerades i flera länder, bland andra i SVT:s Uppdrag granskning.

FN tillsatte en undersökningskommitté för att ta reda på varför svenska Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp mördades i centrala Kongo i mars i fjol.

Enligt grävreportaget kände kommittén till att den kongolesiska säkerhetstjänsten var inblandad i morden men ville inte säga något för att inte stöta sig med regimen i Kinshasa.

Läs mer: Läckta FN-dokument: Säkerhetstjänsten i Kongo-Kinshasa ligger bakom mordet på Zaida Catalán

Uppgifterna är ”både alarmerande och oroande”, skriver fackorganet CCISUA i sitt brev, som undertecknats av organisationens ordförande Ian Richards.

Familjerna till dem som mördats ”förmenas både en värdig avslutning och att rättvisa skipas på grund av de påstådda oegentligheterna i utredningen om händelsen”, heter det vidare.

I brevet riktas ett tack till de grävande journalisterna och uttrycks en förhoppning om att Guterres delar organisationens önskan om att ”såväl de som är ansvariga för morden på våra kolleger som de som gjort sig skyldiga till oegentligheter i den interna utredningen ska ställas till svars”.

Det fackliga organet vill att Guterres tar initiativ till en ny, oberoende utredning av händelserna. Processen som ledde fram till undersökningskommitténs rapport bör också granskas.

CCISUA har sedan 2013 ifrågasatt systemet där FN undersöker sig självt, skriver organisationen genom sin ordförande.