Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

FOI varnar för ökad rysk militär förmåga

Ryska soldater under en parad i Moskva i maj.
Ryska soldater under en parad i Moskva i maj. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Ryssland har en mer kraftfull militär kapacitet än tidigare. Det konstaterar Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i en ny rapport om den ryska militära förmågan.

FOI utgår nu från antagandet att Ryssland tar initiativet till att använda militärt våld.

”Vi ser ett allt mer auktoritärt Ryssland som prioriterar försvarssatsningar” konstaterar docent Gudrun Persson, som projektlett det tvååriga arbetet.

FOI konstaterar i rapporten att Rysslands väpnade styrkor utvecklats från att främst kunna hantera interna konflikter i det forna sovjetområdet till en organisation och struktur som kan hantera storskaliga operationer även utanför detta område.

”Ryssland har ett mer kraftfullt militärt tvångsmaktsverktyg än tidigare”, konstateras det i rapporten.

”Vi har ändrat ett grundläggande antagande i denna utgåva jämfört med tidigare år. 2013 bedömde vi den ryska militära handlingsfriheten utifrån förutsättningen att Ryssland skulle svara på ett uppkommet hot med lite tid till förberedelser. I ljuset av de senaste årens utveckling, bedömer vi de tillgängliga resurserna för militära operationer utifrån antagandet att Ryssland tar initiativet till att använda militärt våld”, konstaterar Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI och en av totalt åtta experter som författat rapporten.

Ryska militärstrategiska tänkare ägnar uppmärksamhet åt en mängd icke-militära medel, det som ibland kallas hybridkrigföring. Försvarsutgifternas andel av BNP i Ryssland har ökat från 3,6 procent år 2005 till 5,4 procent 2015. Politiskt prioriteras försvarsutgifter före andra utgiftsposter i budgeten.

Den säkerhetspolitiska utvecklingen fortsätter att präglas av anti-amerikanism, patriotism och ett auktoritärt politiskt system i Ryssland, konstaterar rapporten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.