Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Följ väderkaoset under onsdagen

16:50 Tak rasar på grisfarm

Ett stort antal slaktfärdiga grisar skadades när taket till deras stall rasade på onsdagen. Enligt polisen kan ett hundratal grisar ha skadats då taket föll på Vegersbergs grisfarm utanför Katrineholm.

13:52 Försvaret säger ja till snöskottning

Försvarsmakten har nu sagt ja till regeringens begäran som kommit från Banverket om hjälp med snöröjning. I Nässjö, Hallsberg och Göteborg ska frivilliga soldater skotta snö vid viktiga järnvägsknutpunkter.

– Det bygger på frivillighet och alla som sträckt upp handen är positiva och vill hjälpa till, säger Philip Simon, pressekreterare vid Försvarsmakten.

I Hallsberg rör det sig om cirka femtio värnpliktiga. I Nässjö och Göteborg vet man inte riktigt hur många som ställer upp men det handlar om mellan femtio och hundra värnpliktiga på varje ställe.

Arbetet kommer att ledas av officerare på platsen och Försvarsmakten behåller arbetsgivaransvaret.

Däremot säger Försvarsmakten nej till andra förfrågningar från bland annat länsstyrelsen i Halland där man vill ha hjälp med snöskyffling och takröjning.

– Våra jurister säger nej till det, dels med hänvisning till konkurrenslagstiftningen, dels med tanke på soldaternas säkerhet. Vi kan inte hålla på uppe på tak och röja. Det finns företag som sköter sådant, säger Philip Simon.

Försvaret lovar att ställa upp med den utrustning som behövs vid snöröjningen, bland annat ställs hjullastare och lastbil med tipp till förfogande.

12:30 Kallaste natten i år

Kylan har hållit Sverige i ett fast grepp och ett nytt köldrekord för säsongen rapporteras från Naimakka i Norrbotten, där temperaturen natten till onsdagen sjönk till -42,0 grader. Därmed är tisdagens rekord från Gielas, väster om Kittelfjäll, slaget med 1,1 grad, enligt SMHI.

12:24 Skolbyggnad i Ale stängd

Byggnaden Ale gymnasium stängdes på förmiddagen på grund av rasrisk från tyngande snötäcke. 1 500 elever på komvux och gymnasiet berörs. En teknisk undersökning pågår och byggnaden beräknas öppna måndagen den 1 mars.

11:07 Sahlin kräver krisberedskapsplan

Oppositionsledaren Mona Sahlin (S) kräver att Banverket, SJ och Storstockholms lokaltrafik (SL), tar fram en krisberedskapsplan som gäller oväntade väderhändelser, som det pågående snökaoset.

– Nu måste man ju röja upp det akuta, men sedan måste planerna fram, för det här är inte acceptabelt. Det går inte att fortsätta på det här viset, säger Mona Sahlin till TT.

– Det har ju inte snöat mer än vad vi hoppas att det gör varje vinter, och även tågresenärer måste kunna förvänta sig att komma fram ordentligt, säger hon, för dagen på besök i Luleå.

Mona Sahlin anser att det är helt uppenbart att eftersatt underhåll och för små investeringar är några orsaker till att resenärerna drabbats av snösituationen.

– Jag har inte följt situationen i detalj, men det är uppenbart att underhållet varit eftersatt under lång tid, framför allt runt rangerbangårdarna. Så in med all personal som finns, men framför allt, investera, säger Mona Sahlin.

– Det är bättre än att sänka skatterna att se till att människor kommer fram, till jobb, till dagis och till skola. Det är något som vi rödgröna kommer att prioritera, säger hon.

09:08 Ytterligare takras

Taket på en ishall i Örebro, Trängens ishall, rasade i natt på grund av tung snö på taket. Ingen person ska dock ha kommit till skada vid raset, uppger TV 4 Nyheterna Örebro.

07:06 Snöskyfflar lockar tjuvar

Vintervädret har gjort att snöskyffelägare inte längre går säkra. Skyfflarna har blivit begärliga för tjuvar. Natten till onsdagen sågs flera personer stjäla snöskyfflar i ett område i Vänersborg.

– De plockade allt de kom åt vid garage, husfasader och så, berättar Björ Blixter, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Skyfflarna lastades in i en kombibil som sedan försvann från platsen.

07:05 Försvarsmakten rycker in

Försvarsmakten kommer under onsdagskvällen att börja hjälpa Banverket. 50 frivilliga soldater från Ing 2 i Eksjö ska då skotta snö på bangården i Nässjö. Och på morgonen ska Försvarsmakten ta ställning till en begäran om att soldater ska röja snö även på rangerbangårdarna i Sävenäs i Göteborg och i Hallsberg, enligt vakthavande informatören Mikael Abramsson på Försvarsmakten.

07:05 Myndigheter träffas – tövädret en utmaning

På fredagen ska Vägverket, Banverket, Boverket och kraftbolag träffa Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Myndigheterna ska diskutera väderläget och hur de ska förbereda sig för ett väderomslag med mildare temperaturer. I slutet av veckan kan det nämligen bli mer snö i Götaland och södra Svealand — och töväder — vilket kan ställa till ytterligare problem.

07:05 SJ varnar för fortsatta förseningar

Många tåg, främst i Syd- och Mellansverige, har ställts in. En del tåg är inställda ända fram till fredagen eller ännu längre, enligt företagets hemsida.

Bland annat är hela 18 avgångar per dag med X2000 inställda mellan Stockholm och Göteborg till och med fredagen. På sträckan Stockholm—Malmö—Stockholm har 13 tåg per dag ställts in under samma period. I hela Sverige är över 100 avgångar med SJ-tåg inställda under onsdagen, enligt företagets hemsida.

Tågkompaniet har också ställt in vissa avgångar i Mellansverige under onsdagen. Storstockholms lokaltrafik räknar också med fortsatta problem under morgontimmarna. Bussar ersätter t-banan på vissa sträckor medan det blir bussbrist på andra håll i länet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.