Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-10000-15000-kan-bli-sjuka-i-varsta-fall/

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten: 10.000-15.000 kan bli sjuka i värsta fall

30 min. Statsminister Stefan Löfven, inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren håller pressträff angående nya coronaviruset.

Runt 10.000-15.000 människor skulle kunna insjunkna i nya coronaviruset i Sverige i värsta fall, enligt Folkhälsomyndigheten.

Nu ställer statsminister Stefan Löfven in sin planerade resa till Sydafrika.

– Regeringen tar det här på största allvar, säger han.

Stefan Löfven hade med sig två ministrar och fyra myndighetschefer till måndagskvällens presskonferens på regeringskansliet. Bara några minuter innan bekräftades det femtonde fallet av det nya coronaviruset i Sverige och under dagen skrev Folkhälsomyndigheten upp risken för smittspridning i Sverige.

Läs mer: Risken för allmän spridning i Sverige höjs

– Det är viktigt att regeringen och alla berörda myndigheter förbereder sig för att kunna hantera ett värre läge och är redo att agera. Regeringen är redo att fatta beslut om myndigheterna bedömer att de behöver ökade befogenheter, resurser eller annat, säger statsminister Stefan Löfven, (S) som själv beslutat sig för att ställa in sitt planerade besök till Sydafrika med anledning av läget.

Stefan Löfven kallade till pressträff på regeringskansliet under måndagskvällen.
Foto: Alexander Mahmoud

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att med tanke på det som man sett i kinesiska Hubei-provinsen där runt 1–1,5 promille av befolkningen drabbats så skulle i värsta fall samma andel kunna insjukna i Sverige. Det skulle med svenska mått mätt innebära mellan 10.000 och 15.000 personer även om Carlson betonar att det i nuläget är mer sannolikt med ett mindre utbrott på en begränsad geografisk plats.

– Det ligger egentligen utanför min planeringshorisont, det är en ganska hög siffra, säger han och pekar på skillnader i sjukvårdsresurser mellan Sverige och Kina, säger Carlson.

Ni har fått kritik för att ni inte agerat tillräckligt snabbt och varit otydliga. Kunde ni ha gjort något snabbare anser du?

– Man kan naturligtvis alltid göra saker snabbare. Den här typen av kritik får man alltid. Är man för tidig blir prognosen väldigt osäker. Vårt jobb är inte att peka på oroande signaler utan att få en adekvat bedömning, säger Carlson.

Socialminister Lena Hallengren säger att samtliga aktörer och sjukvården måste uppgradera sina sjukvårdsplaner i och med Folkhälsomyndighetens skärpta riskprognos.

– Bilden är att man är väl rustad. Men det föranleder att man från Socialstyrelsens sida kommer in med en bedömning. Man har gett regionerna helgen på sig att komma in med mer noggrann och detaljerad information så att man kan bedöma vilka eventuella brister som finns för att säkra beredskapen, säger Hallengren.

Varken hon eller Socialstyrelsen kan svara på hur många allvarligt sjuka Sverige har kapacitet att vårda.

– Beredskapsplaner går ut på omprioriteringar och förändringar. Hamnar man i en kris fortsätter inte allt som vanligt, då förändras hela organisationen.

Mikael Damberg, Stefan Löfven och Lena Hallengren.
Foto: Alexander Mahmoud

Om det inte går att svara på det, hur kan regeringen då veta att beredskapen är god?

– För att vi lyssnar till den sammanställning Socialstyrelsen gör när de är i tät och regelbunden dialog med samtliga regioner. Den nya fördjupade analysen handlar inte bara om exakt antal platser, utan om hur man får in mer personal, säger Hallengren.

Socialstyrelsens nya kapacitetsbedömning väntas komma under veckan.

Tidigare under dagen träffades det så kallade Krishanteringsrådet på regeringskansliet, med en rad olika myndigheter under ledning av inrikesminister Mikael Dambergs statssekreterare. Den första februari klassade regeringen viruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom men krishanteringsrådet möttes först en månad senare.

Borde ni kallat in rådet tidigare?

– Vi har haft en kontinuerlig dialog mellan myndigheterna. Däremot har vi gått upp i ett ännu skarpare läge nu i och med mötet. När myndigheterna har kommit med rekommendationer har vi snabbt fattat beslut från myndigheternas sida, säger Mikael Damberg.