Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 14:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-ansvariga-for-aldreomsorgen-lokalt-far-besluta-om-munskydd/

Sverige

Folkhälsomyndigheten: Ansvariga för äldreomsorgen lokalt får besluta om munskydd

40:20. Myndigheter höll sin dagliga pressträff.

Ansvariga på äldreboenden får rätt att besluta om munskydd ska användas av de anställda, enligt Folkhälsomyndigheten. Det handlar inte om en generell rekommendation utan ett tillägg när andra hygienåtgärder fungerar och där vårdaren kommer väldigt nära brukaren.

Frågan om munskydd har varit flitigt diskuterad och en rekommendation från Folkhälsomyndigheten har efterfrågats. När myndigheten på torsdagen presenterade förebyggande åtgärder för att minska smittan inom äldreomsorgen, finns munskydden med som ett komplement på slutet.

– Det är en ganska svår fråga. Vi har tittat på kunskapsläget, men det saknas studier kring det här, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsoinstitutet, på torsdagens presskonferens.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell går det inte att säga att munskydd ska eller bör användas i vissa situationer.

– Om alla andra hygienrutiner är på plats och det inte går att hålla avståndet då kan det här vara en möjlighet att ta till.

Kan munskydd utgöra en falsk trygghet?

–  Ganska ofta tror man att det innebär att man slipper tvätta händerna. Det är det en fördel att ha några enkla råd och då är handtvätt och att stanna hemma om man känner sig sjuk väldigt mycket viktigare än att använda munskydd, säger Anders Tegnell.

Varför har frågan om munskydd fått så stor uppmärksamhet?

– Jag tror att man letar efter enkla lösningar. Det här tror man är en enkel lösning på ett väldigt svårt problem. Det är tyvärr sällan som det är så.

Enligt Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner är det på äldreboenden eller i kommunen som beslutet om att använda munskydd kan fattas i samråd med regionens smittskyddsläkare.

– Den nya rekommendationen handlar om att skydda brukare från att bli smittade. Den är inte tänkt som ett sätt att skydda personalen.

I Värmland har det fattats ett brett beslut om att använda visir i äldreomsorgen. Enligt Emma Spak är det möjligt att andra regioner gör på samma sätt. 

– I så fall är det viktigt att kommunicerar rätt så att inte personal som känner sig krasslig tror att det är okej att gå till jobbet om man använder munskydd. Munskyddet är ett tillägg som inte ersätter någonting annat.

Malin Grape på Folkhälsomyndigheten under torsdagens pressträff.
Malin Grape på Folkhälsomyndigheten under torsdagens pressträff. Foto: Claudio Bresciani/TT

Frågan om huruvida visir och munskydd ska användas inom äldrevården drogs till sin spets tidigare i april när Arbetsmiljöverket slog fast att anställda på äldreboendet Serafen i Stockholm skulle ha rätt till detta.

Beslutet kom senare att rivas upp av Förvaltningsrätten i Stockholm som menade att beslutet var för otydligt formulerat. Det beslutet är, som SVT Nyheter Stockholm kunde berätta under onsdagen, i sin tur nu överklagat av Arbetsmiljöverket. 

Läs mer: Stopp för stöd till företag som ger ut aktieutdelningar