Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 06:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-ar-forsiktigt-positiv/

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten: ”Är försiktigt positiv”

31 min. Myndigheter höll pressträff om coronaviruset.

Efter flera dagars osäkerhet om påskens utveckling kom något mer av ett facit på onsdagen. 170 nya dödsfall har registrerats, vilket innebär en nedgång om man tar hänsyn till dödsdatum. Folkhälsomyndigheten är försiktigt positiv till siffrorna.

– Om några dagar kan vi säga något med säkerhet, sade Anders Wallensten.

Totalt har nu 1.203 personer dött av covid-19 i Sverige, en ökning med 170 fall sedan tisdagen. Onsdagens siffra innehåller dock flera dödsfall som ägt rum, men inte registrerats, under påskhelgen. Omkring 10 till 20 nya dödsfall rapporterades dagligen under påsken.

Även antalet smittade tycks ha minskat, vilket är mer av ett facit av de senaste dagarnas utveckling. 11.927 personer har registrerats som smittade i Sverige, vilken innebär en ökning med 500.

– I Sverige har det varit påskhelg och siffrorna har varit svåra att lita på. Just nu ser det ut som att det är en bestående nedgång. Jag är försiktigt positiv, sade Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på onsdagens presskonferens.

Även innan påsken sade Folkhälsomyndigheten att de såg tecken på en avmattning i smittspridningen. Men trots att den positiva trenden hållit i sig är det än för tidigt att slå fast utvecklingen, enligt Anders Wallensten som förklarade att man ska vara försiktig med att dra slutsatser om varje dagsrapport.

– Det här är en tydlig nedgång, och om den stämmer har det skett något rejält, sade han och fortsatte:

– Vår förhoppning och sammanvägda bild är att det inte är omöjligt. Men vi behöver ytterligare några dagar innan vi kan säga något med säkerhet, säger han.

Bild 1 av 2 Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Bild 2 av 2 Från onsdagens pressträff med bland annat Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Skulle det visa sig att Sverige har gått in i en ny fas av smittspridningen är nästa stora fråga när begräsningarna kan lyftas.

– Andra länder har börjat lite försiktigt. Om det här håller i sig kommer vi såklart överväga att lätta här också, säger Anders Wallensten.

Eftersom Sverige inte har stängt viktiga samhällsfunktioner som till exempel skolan är vi i ett lite annat läge än andra länder. Men Folkhälsomyndigheten vill ändå inte hålla kvar restriktionerna längre än nödvändigt, förklarar Anders Wallensten.

– De ska vara motiverade ur smittskyddssynpunkt och när de inte är det så ska de bort. Svårigheten är att när de tas bort ska det inte förvärra situationen igen. Ingen har en exakt kunskap om hur det ska göras utan det får man experimentera fram, säger han.

Just nu intensivvårdas 525 personer sjuka i covid-19, en minskning med fem personer jämfört med tisdagen. Samtidigt ökar antalet intensivvårdsplatser i Sverige, som på onsdagen var 1064.

– Vi ser en successiv ökning av disponibla iva-platser, sade Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Jenny Rehnman, chef för kunskapsstyrning för socialtjänsten, berättade under pressträffen om den nationella lägesbild över bland annat skyddsutrustning man genomfört under de två senaste veckorna. Tillgången på skyddsmaterial brister fortfarande, men Socialstyrelsen ser positivt på att många kommuner har utvecklat arbetet inom äldrevården så att man arbetar mer teambaserat och att färre besöker patienter.

Socialstyrelsen gick också igenom den snabbintroduktionsutbildning som man lanserat och som ska ge grundkunskap för de som vill kunna arbeta inom till exempel äldrevården.

Utbildningen genomförs i samverkan med Ersta Sköndal Bräcke högskola och tar fyra dagar att genomföra. Totalt finns det 10.000 platser på utbildningen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt