Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-24 21:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-barn-smittar-inte-i-samma-utstrackning-som-vuxna/

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten: ”Barn smittar inte i samma utsträckning som vuxna"

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att WHO:s nya besked stärker Folkhälsomyndighetens bedömning om att skolorna inte bör stängas.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Barn verkar vare sig smitta vidare eller smittas av det nya coronaviruset i samma utsträckning som vuxna, enligt en rapport från WHO.

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell menar att detta är ett argument för att inte hålla barn hemma från skolan.

WHO har precis haft en grupp observatörer på plats i Kina. Syftet med resan var att bilda sig en uppfattning om spridningen av nya coronaviruset både i Kina och internationellt och kunna förbereda sig för hur de ska agera när smittan når områden där den ännu inte fått fäste. Gruppen som bestod av experter i form av läkare och forskare från ett antal länder tittade också bland annat på hur barn påverkas av smittan.

Enligt en rapport som de nu har publicerat utgör gruppen barn (0–18 år) en mycket liten del av alla hittills bekräftade fall i Kina, endast 2,4 procent.

I Hubeiprovinsen i Kina har över 66.000 fall rapporterats hittills. I huvudstaden Wuhan har inga fall med smittade barn rapporterats i november och december 2019 eller de två första veckorna i januari 2020, skriver WHO i rapporten. En mycket liten del barn som ändå har smittats har blivit ”kritiskt sjuka”.

Det går dock inte med säkerhet att slå fast vilken roll barnen spelar i smittspridningen baserat på observatörernas iakttagelser. Smittade barn har enligt rapporten påträffas i hushåll där det har funnits smittade vuxna. Personer som intervjuats av WHO har inte kunnat dra sig till minnes något fall där barn har smittat en vuxen.

Statsepidemiologen Anders Tegnell håller med om WHO:s bedömning.

– Det är ju samma intryck som vi har fått när vi har kollat på de här exportfallen från resorna. Vi ser inga barn över huvud taget och när WHO har varit i Kina så har de hittat en del barn. Men då har de varit tvungna att leta efter dem. Dessutom har man inte sett någon spridning på skolor över huvud taget, säger Tegnell.

Och tillägger:

– Det här stödjer starkt vår grundläggande bedömning: Att stänga skolor och hålla barn hemma är inte en rimlig åtgärd. Men precis som alla andra, har barn symtom ska de hållas hemma. Är de friska ska de gå till skolan, det är den bästa miljön för dem att vara i. Det är också en miljö där det finns vuxna omkring dem hela dagarna om barnen nu skulle få symtom i skolan så kan de vuxna hjälpa dem med det. Risken med en smitta i skolan är oerhört små, det är inte där viruset finns, säger han.

Tegnell menar också att det här är ännu ett bevis för att nya coronaviruset skiljer sig åt från andra virus så som exempelvis säsongsinfluensa. Varför barns immunförsvar reagerar annorlunda i det här fallet jämfört med vuxnas är i nuläget svårt att säga exakt, menar han.

– Men det är inte konstigt att det kan vara så. Det finns ju andra exempel så som vattkoppor till exempel, där barn inte alls blir lika sjuka som vuxna eller RS-virus, där barn blir mycket sjukare. Det beror säkert på att våra immunsystem i grunden är mer eller mindre låga och detta hör ihop med reaktioner i vårt immunsystem.

På måndag är sportlovet slut för eleverna i Stockholm, Dalarna och Värmland.  Skolkoncernen Academedia har 180.000 elever över hela landet och har fått hundratals mejl från oroliga föräldrar som undrar om barnen ska skickas till skolan. Elever som har varit i Kina uppmanas att ta kontakt med koncernens trygghetsdirektör för en individuell bedömning. Barn som varit i övriga riskområden är välkomna tillbaka till skolan om de inte har några symtom. Men familjerna uppmanas att vara extra vaksamma.

Utbildningsförvaltningen i Stockholm välkomnar tillbaka alla friska barn till skolan, oavsett var de har varit under sportlovet. Om föräldrar skulle hålla sina barn hemma på eget initiativ, räknas det som ogiltig frånvaro.

Lena Einhorn.
Foto: Jessica Gow/TT

Lena Einhorn är utbildad virolog och läkare och jobbar i dag som författare. Hon anser att det är fel att tvinga skolbarn som har varit i riskområden under sportlovet till skolan.

– Priset är så oerhört litet att be eleverna att stanna hemma i två veckor om de har vistats i de här områdena. Jämfört med priset som skulle uppstå om man inte längre skulle kunna spåra smittan.

Hon ställer sig också skeptisk till att viruset inte skulle kunna smitta från personer som inte har uppvisat några symtom, något som Folkhälsomyndigheten har hävdat.

– Anthony Fauci, som är den ledande folkhälsoauktoriteten i USA, sa här om dagen: ”Jag tror inte att det finns någon tvekan om att en person som bär viruset, men inte uppvisar några symtom, kan smitta andra”, säger Lena Einhorn.

Och fortsätter:

– Det kanske är ovanligt, men var går gränsen för symtom? Många som bär på viruset har nästan inga symtom alls, vilket inte minst visade sig när man testade personer på kryssningsfartyget Diamond Princess. Den smittspridningen är för övrigt intressant. Alla passagerarna isolerades i sina hytter, och började testas. Nästa morgon visade sig tio passagerare bära på viruset och togs av båten. Fjorton dagar senare, när ”karantänen” var över, hade 705 passagerare smittats. Trots att de var isolerade på sina rum. På något sätt hade viruset ändå spridits.

Björn Olsen.
Foto: Fredrik Funck

Björn Olsen, som är professor på institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och har också tidigare kritiserat Folkhälsomyndigheten för att de, enligt honom, har spelat ner riskerna för ett coronavirusutbrott i Sverige.

Samtidigt säger WHO nu att möjligheten att begränsa spridningen av nya coronaviruset har minskat. Detta efter att USA, Thailand och Australien fått sina första dödsfall till följd av sjukdomen covid-19.

Generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesu uppmanar alla världens länder att förbereda sig för en pandemi och anser att man ska fortsätta åtgärderna för att stoppa smittspridningen.

– Vi bör inte överge försöken på att begränsa sjukdomen eftersom vi ser att den fungerar i vissa länder, säger han.

Läs mer:

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Coronasmittade norska läkaren: Jag känner mig lurad

Ewa Stenberg: En dåligt hanterad epidemi kan stå regeringen dyrt

Det här vet vi om det nya coronaviruset