Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 15:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-gravida-med-riskfaktorer-bor-vara-extra-forsiktiga/

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten: Gravida med riskfaktorer bör vara extra försiktiga

Gravida med riskfaktorer bör vara särskilt försiktiga, enligt Folkhälsomyndigheten.
Foto: Jessica Gow/TT

Gravida kvinnor bör inte utsätta sig för risken att smittas av covid-19, i synnerhet mot slutet av graviditeten och inför förlossningen. Gravida med riskfaktorer bör vara särskilt försiktiga.

Den varningen gick Folkhälsomyndigheten ut med på onsdagen, föranlett av att ett litet antal gravida kvinnor vårdas för covid-19 på intensivvårdsavdelningar.

– Det finns viss ökad risk för gravida att bli allvarligt sjuka. Men det är få fall vi talar om, så vi känner oss trygga med att den ökande risken är liten. I länder med fler covid-19-fall än Sverige ser vi inget alls som pekar i denna riktning. Gravida ska alltid undvika att bli infekterade, vi vill understryka här att alla ska följa våra råd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under onsdagens pressmöte.

Myndigheten anger samtidigt i ett pressmeddelande att gravida kvinnor med riskfaktorer som fetma, diabetes eller högt blodtryck bör vara särskilt försiktiga. Exempelvis kan en luftvägsinfektion i sen graviditet innebära risker för kvinnan.

Rådet som ges är att gravida talar med sin barnmorska eller läkare och begränsar sina nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt.

– Vi vill förebygga att fler gravida blir allvarligt sjuka eller behöver intensivvård, säger Anders Tegnell.

Han kommenterar en uppgift om en, troligen kinesisk, rapport i vilken det antyds att covid-19 kan leda till tidig födsel.

– Det handlar om ett litet antal, ingenting vi känt av i Sverige.

Hur förlossningar ska hanteras, mot bakgrund av en eventuellt ökad risk att insjukna, är en uppgift som sjukvården har att hantera.

Kunskapen om graviditet och covid-19 är alltjämt ”under utveckling”, enligt myndigheten, som fortsätter – parallellt med WHO – att följa frågan om sjukdomens påverkan noggrant. Informationen kommer att uppdateras i takt med att ny kunskap tillkommer.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt