Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-laget-ar-anstrangt/

Sverige

Folkhälsomyndigheten: ”Läget är ansträngt”

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. Foto: Alexander Mahmoud

Minst 333 personer i Sverige har avlidit i covid-19, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Enligt fredagens sammanställning hade 469 personer fått intensivvård det sista dygnet. 

– Vi ser en fortsatt ökning. Inte minst i Stockholm är läget ansträngt, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. 

Det är framför allt i antalet avlidna och antalet nya bekräftade fall (612 senaste dygnet) som det sker en snabb ökning i Sverige, menar Wallensten. 

Kurvan för hur många som intensivvårdas har inte gått fullt lika brant uppåt – men det finns en viss eftersläpning som gör att siffrorna kan komma att ändras.

– Dels kan ta tid att få in rapporter, dels kan det bero på osäkerhet, och att man gör efterkontroller för fler fall, säger Anders Wallensten.

Fortfarande är det äldre som är hårdast drabbade: 233 av de avlidna i Sverige är personer mellan 70 och 90 år. Hittills har två personer mellan 20 och 29 år avlidit i sjukdomen.

På fredagen kom inga nya besked om att ytterligare restriktioner för rörlighet och social kontakt planeras. 

Enligt Anders Wallensten är det – utifrån utvecklingen i omvärlden – svårt att avgöra vilka åtgärder som har bäst effekt för att stoppa smittspridningen.

– Men man ser ökningar i de flesta länderna. Även om man vidtagit kraftiga åtgärder är det svårt att komma åt smittan.

Socialstyrelsen uppgav på fredagen att två tredjedelar av landets nu tillgängliga intensivvårdsplatser är belagda, men att ett kontinuerligt arbete pågår för att utöka kapaciteten.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, vill inte göra någon bedömning för om eller när samtliga intensivvårdsplatser kan vara belagda.

– En vårdplats är inte bara en säng och en respirator, det behövs också personal. Antalet platser kan hela tiden utökas beroende på hur man ställer om vården, säger Johanna Sandwall.

Som DN har rapporterat har Socialstyrelsen i ett brev uppmanat landets regioner att kraftigt öka inköpen av läkemedel. På fredagen påtalade också myndigheten att bristen på läkemedel, inte minst intensivvården, riskerar att bli akut.

– Vi får information om att det finns en oro över läkemedel ska ta slut och att lagren lokalt är små, säger Thomas Lindén, chef för avdelningen kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård på Socialstyrelsen.