Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 01:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-laget-ar-anstrangt/

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten: ”Läget är ansträngt”

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.
Foto: Alexander Mahmoud

Minst 333 personer i Sverige har avlidit i covid-19, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Enligt fredagens sammanställning hade 469 personer fått intensivvård det sista dygnet.

– Vi ser en fortsatt ökning. Inte minst i Stockholm är läget ansträngt, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Det är framför allt i antalet avlidna och antalet nya bekräftade fall (612 senaste dygnet) som det sker en snabb ökning i Sverige, menar Wallensten.

Kurvan för hur många som intensivvårdas har inte gått fullt lika brant uppåt – men det finns en viss eftersläpning som gör att siffrorna kan komma att ändras.

– Dels kan ta tid att få in rapporter, dels kan det bero på osäkerhet, och att man gör efterkontroller för fler fall, säger Anders Wallensten.

Fortfarande är det äldre som är hårdast drabbade: 233 av de avlidna i Sverige är personer mellan 70 och 90 år. Hittills har två personer mellan 20 och 29 år avlidit i sjukdomen.

På fredagen kom inga nya besked om att ytterligare restriktioner för rörlighet och social kontakt planeras.

Enligt Anders Wallensten är det – utifrån utvecklingen i omvärlden – svårt att avgöra vilka åtgärder som har bäst effekt för att stoppa smittspridningen.

– Men man ser ökningar i de flesta länderna. Även om man vidtagit kraftiga åtgärder är det svårt att komma åt smittan.

Socialstyrelsen uppgav på fredagen att två tredjedelar av landets nu tillgängliga intensivvårdsplatser är belagda, men att ett kontinuerligt arbete pågår för att utöka kapaciteten.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, vill inte göra någon bedömning för om eller när samtliga intensivvårdsplatser kan vara belagda.

– En vårdplats är inte bara en säng och en respirator, det behövs också personal. Antalet platser kan hela tiden utökas beroende på hur man ställer om vården, säger Johanna Sandwall.

Som DN har rapporterat har Socialstyrelsen i ett brev uppmanat landets regioner att kraftigt öka inköpen av läkemedel. På fredagen påtalade också myndigheten att bristen på läkemedel, inte minst intensivvården, riskerar att bli akut.

– Vi får information om att det finns en oro över läkemedel ska ta slut och att lagren lokalt är små, säger Thomas Lindén, chef för avdelningen kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård på Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt