Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-oppnar-for-att-stanga-barer-maste-bli-forandring/

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten öppnar för att stänga barer: ”Måste bli förändring”

Johan Carlson är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Johan Carlson är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Foto: Pontus Lundahl/TT

Folkhälsomyndigheten kräver att nattklubbar, krogar och restauranger i Sverige tar utökat ansvar för att förhindra smittspridning.

– Annars finns det risk att verksamheterna stängs, säger generaldirektör Johan Carlson till DN.

Enligt de första rapporter Folkhälsomyndigheten fått från polisens efterlevs det nyligen införda förbudet på 500 personer för allmänna sammankomster i stor utsträckning. Däremot ser man problem med människors närvaro på barer och krogar, uppgav Johan Carlson på fredagens presskonferens efter mötet med regeringens krishanteringsråd.

– Från olika delar av landet får vi tydliga signaler på att väldigt mycket av den aktiviteten som fortsätter. Många restauranger och krogar har vidtagit åtgärder man kan förvänta sig: glesa ut besökarna, glest mellan borden och inte massa människor som hänger vid bardisken, sa Johan Carlson på presskonferensen.

– Men det finns också, så vitt vi förstår, många som inte förstått budskapet. Vi är helt övertygade att det måste ändras. Vi måste få en annan ordning där man förstår att smittspridning i krogmiljö är en viktig faktor. Vi tänker inte stillatigande se på när man inte förstår att hantera den här situationen på barer och krogar och så vidare.

I en intervju med DN säger generaldirektören att myndigheten kan komma att agera i den här frågan inom de närmsta dagarna. Frågan har också aktualiserats med anledning av den risk för smittspridning man ser i samband med påsklovsresor till fjällen, bland annat på after ski-fester. På fredagen kommer också rapporter om smittspridning i Åre.

Hur ser möjligheterna ut för er att rekommendera en stängning?

– Vi är tydliga med att vi vill ha en förändring och tittar på möjligheter i smittskyddslagen som gör att kommunerna kan anvisa hur det ska fungera. Vi räknar med att det ska vara klart i början av nästa vecka, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Vi tittar på om det ligger i vårt mandat att uppdra åt kommunerna att hantera frågorna, men jag utgår från att mycket handlar om obetänksamhet. Jag tror att man kommer att få upp ögonen för detta bland restauranger och krogar, säger Johan Carlson.

En möjlig åtgärd för krog- och restaurangägare är att glesa mellan borden. Men Folkhälsomyndigheten överväger om det krävs skarpare åtgärder.

– Vi vill ha skarpa instrument för att hantera detta. Det handlar om social utglesning, inte ha människor som hänger i baren och inte umgås för tätt. Det innebär att vissa verksamheter, typ diskotek med mycket folk på liten yta, inte kan bedriva sin verksamhet.

Om en vecka, kommer nattklubbar i Stockholm vara öppna då?

– Förhoppningsvis löser sig den här situationen redan i morgon. Jag utgår från att de signaler vi skickar nu är tydliga och att folk efterlever dem. Annars finns det risk att verksamheterna stängs.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) påtalade på fredagen vikten av varje enskild människa nu agerar för att minska risken för smittspridning i Sverige.

– Jag tycker att man ser detta på stan här i Stockholm, hur mycket mindre folk som är i rörelse, hur många jobbar hemifrån, hur kommuner inför restriktioner för besök inom äldreomsorg, hur människor sätter upp lappar och erbjuder sig att hjälpa till, säger Mikael Damberg till DN.

Kan ni besluta om att stänga barer och restauranger om det skulle behövas?

– Smittskyddsläkarna har kraftiga medel att stänga sådana platser och om man inte lyssnar kan det få konsekvenser. Just nu ligger det inte på lagstiftaren men kommer Folkhälsomyndigheten till oss och ber att vi ska ändra lagar och regler då får vi ta ställning till detta.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt