Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 16:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-presenterar-nya-kriterier-for-smittfrihet/

Sverige

Folkhälsomyndigheten presenterar nya kriterier för smittfrihet

Folkhälsomyndigheten presenterade på tisdagen nya kriterier för när en person som tidigare testats positivt för covid-19 kan bedömas som smittfri. 

Kriterierna är framtagna av en arbetsgrupp med representanter från Svenska Infektionsläkarföreningen, Föreningen för klinisk mikrobiologi, Svenska Hygienläkarföreningen, Smittskyddsläkarföreningen och Folkhälsomyndigheten.

De nya kriterierna lyder som följande:

• En person med bekräftad covid-19 som hålla sig isolerad i hemmet kan bedömas vara smittfri efter att ha varit feberfri i två dygn om det gått minst sju dygn sedan insjuknandet. Samma sak gäller för personal inom vård och omsorg, med tillägget att de alltid bör provas vid misstanke.

• Personer som inte har symtom bör generellt inte provtas men bör bedömas som smittfria sju dagar efter positivt prov om de ändå testats. Utvecklar de symtom räknar man från dagen de gjorde det.

• Inom särskilda boenden, korttidsvård och miljöer där särskilt känsliga individer vistats gäller två dagars feberfrihet samt att det gått 14 dagar efter insjuknandet. 

• För sjukhusvårdade personer som haft en svårare sjukdomsbild gäller två dygns feberfrihet med stabil förbättring samt att det gått 14 dagar efter insjuknandet. För de allra sjukaste som behövt vård på intensivvårdsavdelning gäller siffran 21 dagar.