Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-presenterar-nya-kriterier-for-smittfrihet/

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten presenterar nya kriterier för smittfrihet

Folkhälsomyndigheten presenterade på tisdagen nya kriterier för när en person som tidigare testats positivt för covid-19 kan bedömas som smittfri.

Kriterierna är framtagna av en arbetsgrupp med representanter från Svenska Infektionsläkarföreningen, Föreningen för klinisk mikrobiologi, Svenska Hygienläkarföreningen, Smittskyddsläkarföreningen och Folkhälsomyndigheten.

De nya kriterierna lyder som följande:

● En person med bekräftad covid-19 som hålla sig isolerad i hemmet kan bedömas vara smittfri efter att ha varit feberfri i två dygn om det gått minst sju dygn sedan insjuknandet. Samma sak gäller för personal inom vård och omsorg, med tillägget att de alltid bör provas vid misstanke.

● Personer som inte har symtom bör generellt inte provtas men bör bedömas som smittfria sju dagar efter positivt prov om de ändå testats. Utvecklar de symtom räknar man från dagen de gjorde det.

● Inom särskilda boenden, korttidsvård och miljöer där särskilt känsliga individer vistats gäller två dagars feberfrihet samt att det gått 14 dagar efter insjuknandet.

● För sjukhusvårdade personer som haft en svårare sjukdomsbild gäller två dygns feberfrihet med stabil förbättring samt att det gått 14 dagar efter insjuknandet. För de allra sjukaste som behövt vård på intensivvårdsavdelning gäller siffran 21 dagar.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt