Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 07:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-smittspridningen-fortsatter-minska/

Sverige

Folkhälsomyndigheten: Smittspridningen fortsätter minska

Provtagning för covid-19 i Stockholm.
Provtagning för covid-19 i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Smittspridningen av covid-19 i Sverige tycks gå markant ner. Andelen som testats positivt har minskat från 10 till 6 procent på en vecka, enligt preliminära siffror i Folkhälsomyndighetens nya veckorapport.

Sverige har de senaste veckorna trappat upp sin testning och därmed fångat upp fler fall än tidigare. Den första veckan i juni registrerades omkring 6.000 nya fall, jämfört med omkring 4.000 fall per vecka under april och maj. Resterande veckor i juni låg antalet över 7.000 vid samtliga tillfällen.

Vecka 26 (22–28 juni) genomfördes drygt 75.000 tester för aktiv smitta, varav 7.645 nya fall bekräftades. Det innebar en andel på omkring 10 procent, vilket var en minskning från 12 procent veckan innan.

Enligt AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, är det tydligt att andelen positiva är på väg ner:

– Vi ser från flera olika övervakningssystem för covid-19 att spridningen fortsätter att avta. Eftersom provtagningen och antalet lindriga fall ökat markant sedan slutet av maj behövs en sammanvägd bedömning av flera datakällor. Till exempel ser vi att antalet nyinläggningar på IVA och antalet dödsfall minskar successivt, säger hon till DN.

I Folkhälsomyndighetens rapport för vecka 27 (29 juni–5 juli), som publicerades under fredagen, har andelen som testats positivt nu gått ner ännu mer, till 6 procent. 77.642 personers prover har analyserats varav 4.935 nya fall bekräftats. 567 av dessa bedöms som allvarliga, även det nästan en halvering sett till veckan innan.

”Samtliga övervakningssystem visar på en fortsatt avtagande smittspridning”, skriver Folkhälsomyndigheten i rapporten, där man också påpekar att siffrorna för vecka 27 fortfarande är preliminära och kommer att kompletteras.

Siffran är dock fortfarande betydligt högre än i våra grannländer. 

Enligt Folkhelseinstitutet, Norges nationella folkhälsomyndighet, genomfördes omkring 20.000 tester den senaste veckan, varav 0,2 procent var positiva. Enligt det statliga finska forskningsinstitutet THL analyseras omkring 18.000 prover per vecka i Finland, varav andelen positiva också ligger runt 0,2 procent.

I Danmark testar man i högre grad än Sverige, förra veckan genomfördes enligt Statens Serum Institut drygt 104.000 test. Hur många av dessa som bar på smittan framgår inte men enligt siffror från Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) bekräftades 157 nya fall i Danmark den veckan, vilket skulle motsvara omkring 0,2 procent även där.

Norge meddelade under fredagen att man delvis öppnar gränsen mot Sverige, för regionerna Skåne, Kronoberg och Blekinge (som har relativt låga smittotal). Dagen innan meddelade även Danmark att gränsen numera är öppen för personer som är folkbokförda i Skåne, medan restriktioner fortfarande gäller för övriga svenskar.

Finland öppnade gränserna till Norge, Danmark och de baltiska länderna för en knapp månad sedan. Under onsdagen meddelade man lättnader av reserestriktioner till ytterligare ett 20-tal länder, varav Sverige dock inte var ett.

Ämnen i artikeln

Norden
Danmark
Norge
Finland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt