Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-tar-fram-krav-for-kvalitetssakring-av-antikroppstest/

Sverige

Folkhälsomyndigheten tar fram krav för kvalitetssäkring av antikroppstest

Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: Jessica Gow/TT

Folkhälsomyndigheten håller på att ta fram minimikrav för validering av antikroppstester, alltså en slags guide för hur enskilda aktörer ska kvalitetssäkra dem. Samtidigt avråder myndigheten från testning på individnivå. 

– Vi är oroliga är för att enskilda kommer att dra slutsatser kring hur de kan förhålla sig till smittan, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. 

Antikroppstester för covid-19 visar om en individ har haft sjukdomen och utvecklat antikroppar som ger ett visst skydd mot infektionen. I och med att allt fler sådana här tester kommer ut på marknaden håller Folkhälsomyndigheten på att ta fram minimikrav på hur dessa ska kvalitetssäkras, så kallad validering.

– När man köper in tester påstår leverantören att de har en viss träffsäkerhet. Men det måste valideras, så att testerna har lika hög känslighet i den nya miljön och i populationen som det ska användas i, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. 

Tester av antikroppar genomförs dels i laboratorium, där personalen har stor vana av denna typ av kvalitetssäkring. Men snabbtester, som kan genomföras utan laboratorisk analys, kan köpas in av fler aktörer. Det är till dessa som de nya minikraven ska rikta sig till. 

– Det är upp till de som ska använda testerna att känna till testets prestanda så att man stå till svars för att de visar de man säger att det ska visa. Resultatet ska också återkopplas, så att individen är införstådd med vad ett positivt eller negativt test innebär, säger Karin Tegmark Wisell. 

Det privata vårdföretaget Hedda Care är en av de aktörer som har erbjudit antikroppstester för covid-19 till privatpersoner. Detta är fortsatt något som Folkhälsomyndigheten avråder från. Myndigheten menar att testerna bäst används på gruppnivå, för att få en uppfattning ungefär hur stor del av gruppen som bär på antikroppar. Men de har inte befogenhet att förbjuda att testning används på individnivå. 

– Det kan så klart ge lite dubbla budskap att vi ger ut information även fast vi avråder från att de används. Men det är för att vi vet att de används på det här sättet och för att vi förstår att efterfrågan är stor, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon menar att tester som validerats på det sätt som myndigheten snart kommer att rekommendera kan bli säkrare, men trycker på att Folkhälsomyndighetens allmänna råd om hur man ska agera under den pågående pandemin inte är annorlunda för de som påvisat antikroppar. 

– Ett bra test kan de ge ett ganska säkert besked om man har genomgått en infektion eller inte. Men vi är oroliga är för att enskilda kommer dra slutsatser kring hur de kan förhålla sig till smittan. Vi vet fortfarande alldeles för lite om hur det här viruset smittar och om hur immuniteten verkar för att man ska känna sig trygg om man har antikroppar. 

Läs mer: 

Vårdbolag erbjuder företag att coronatesta sina anställda

Hon testades positivt hos Hedda Care – men negativt vid Karolinska