Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 01:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndighetens-besked-aldre-maste-acceptera-restriktioner-langst/

SVENSK POLITIK

Folkhälsomyndighetens besked: Äldre måste acceptera restriktioner längst

Bild 1 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT
Bild 2 av 2
Foto: Lars Lindqvist

Så länge sjukvården är så ansträngd blir det ingen tidsplan för isoleringen.

Det är Folkhälsomyndighetens besked till Sveriges äldre.

– De äldre är mest i riskzonen och därmed de som måste acceptera den här typen av restriktioner längst, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

I helgen berättade liberalen Barbro Westerholm – som med sina 86 år är riksdagens äldsta ledamot – om sin oro för Sveriges äldre under coronapandemin. Hon varnar för konsekvenserna om isoleringen av riskgruppen 70-plus blir långvarig.

”Jag är rädd för att många årsrika människor verkligen kommer att må dåligt och känna att de inte behövs i samhället”, sa Barbro Westerholm i en större DN-intervju.

Enligt biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten är det en balansgång att väga de äldres bredare hälsa och välmående mot behovet att skydda personer över 70 mot att smittas av covid-19. I det akuta läget är det viktigast att se till att sjukvården klarar sin uppgift.

– Just äldre riskerar att bli så allvarligt sjuka och vården har svårt att hantera situationen när det är så många som blir sjuka på samma gång, säger Anders Wallensten.

– Successivt så önskar vi att kunna lätta på restriktionerna. De äldre är mest i riskzonen för att drabbas av allvarlig sjukdom och därmed de som måste acceptera den här typen av restriktioner längst. Men kanske kan man hitta sätt att minska riskerna i samband med att träffa barnbarn eller liknande. Just nu måste vi hålla restriktionerna för att det är så ansträngt läge i vården.

I DN-intervjun efterlyste Barbro Westerholm också någon form av tidsplan från regeringen, med åtgärder mot den ofrihet som många i riskgrupperna upplever.

Anders Wallensten säger att det inte går att ha någon uppfattning om en sådan tidsgräns i nuläget.

– Men det är klart att ju längre tiden går desto mer väger andra faktorer in. Just nu måste vi hålla restriktionerna för att det är så ansträngt läge i vården. Där är det nödvändigt att hålla emot.

Läs mer: Liberalen Barbro Westerholm, 86, om hur coronakrisen drabbar Sveriges äldre

Läs mer: 80 procent av de som avlidit i covid-19 hade högt blodtryck

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt