Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 23:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndighetens-besked-aldre-maste-acceptera-restriktioner-langst/

Svensk politik

Folkhälsomyndighetens besked: Äldre måste acceptera restriktioner längst

Bild 1 av 2 Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.
Foto: Anders Wiklund/TT
Bild 2 av 2 Barbro Westerholm.
Foto: Lars Lindqvist

Så länge sjukvården är så ansträngd blir det ingen tidsplan för isoleringen.

Det är Folkhälsomyndighetens besked till Sveriges äldre.

– De äldre är mest i riskzonen och därmed de som måste acceptera den här typen av restriktioner längst, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

I helgen berättade liberalen Barbro Westerholm – som med sina 86 år är riksdagens äldsta ledamot – om sin oro för Sveriges äldre under coronapandemin. Hon varnar för konsekvenserna om isoleringen av riskgruppen 70-plus blir långvarig.

”Jag är rädd för att många årsrika människor verkligen kommer att må dåligt och känna att de inte behövs i samhället”, sa Barbro Westerholm i en större DN-intervju. 

Enligt biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten är det en balansgång att väga de äldres bredare hälsa och välmående mot behovet att skydda personer över 70 mot att smittas av covid-19. I det akuta läget är det viktigast att se till att sjukvården klarar sin uppgift.

– Just äldre riskerar att bli så allvarligt sjuka och vården har svårt att hantera situationen när det är så många som blir sjuka på samma gång, säger Anders Wallensten.

– Successivt så önskar vi att kunna lätta på restriktionerna. De äldre är mest i riskzonen för att drabbas av allvarlig sjukdom och därmed de som måste acceptera den här typen av restriktioner längst. Men kanske kan man hitta sätt att minska riskerna i samband med att träffa barnbarn eller liknande. Just nu måste vi hålla restriktionerna för att det är så ansträngt läge i vården.

I DN-intervjun efterlyste Barbro Westerholm också någon form av tidsplan från regeringen, med åtgärder mot den ofrihet som många i riskgrupperna upplever.

Anders Wallensten säger att det inte går att ha någon uppfattning om en sådan tidsgräns i nuläget.

– Men det är klart att ju längre tiden går desto mer väger andra faktorer in. Just nu måste vi hålla restriktionerna för att det är så ansträngt läge i vården. Där är det nödvändigt att hålla emot.

Läs mer: Liberalen Barbro Westerholm, 86, om hur coronakrisen drabbar Sveriges äldre 

Läs mer: 80 procent av de som avlidit i covid-19 hade högt blodtryck