Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Folkpartist gjorde hitlerhälsning

Folkpartisten Isak Bergdahl har polisanmälts för att ha gjort hitlerhälsning mot två socialdemokrater. Han ska också ha skrikit "Sieg Heil!" till dem båda.

Isak Bergdahl är styrelseledamot i liberala ungdomsförbundet och nominerad till en fortsatt post inom LUF inför den kommande kongressen. Han är också gästlärare vid juridiska insitutionen på Uppsala universitet.

Händelsen utspelade sig i samband med valborgsmässofirande i Uppsala då Gustaf Lantz, som sitter i arbetarkommunens valberedning i Uppsala och Niklas Lundengård, som är aktiv i arbetarkommunens styrelse, var på väg för att titta på valborgsmässofirandet vid Ekonomikumparken i Uppsala.

- Vi såg hur Isak Bergdahl och några kamrater kom gående en bit bort och när de kom närmare hörde vi honom säga att "där kommer två sossar", berättar Gustaf Lantz för DN.se. Han uppträdde mycket aggressivt och hotfullt. Då gör han plötsligt en hitlerhälsning och skriker "Sieg Heil". Vi blir väldigt förvånade och upprörda. Det är 50-tal personer runt och det kändes som han pekade ut oss som nazister för dem.

Ett par timmar senare bestämmer sig de båda socialdemokraterna för att skicka ett mejl med ett bifogat brev till liberala ungdomsförbundets styrelse. När de inte får någon reaktion polisanmäler de händelsen på månadsförmiddagen.

Ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson Metso har förklarat att hon inte läst sin epost under helgen. Till Politikerbloggen säger hon att händelsen har skadat LUF.

"Isaks uppförande kan man inte ursäkta. Det är fruktansvärt", säger hon i en kommentar.

Isak Bergdahl själv är ångerfull när han intervjuas av Politikerbloggen:

- Det var jävligt omdömeslöst. Jag vill helst glömma saken. Det var bara dåligt, säger han.
Han säger också att han kommer att ta konsekvenserna av sitt handlande om det blir nödvändigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.