Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

För familjen är allt bara frågor

Den mördade Mohammad Ammouris far Hassan Ammouri och familjen är kritisk till polisen.
Den mördade Mohammad Ammouris far Hassan Ammouri och familjen är kritisk till polisen. Other: Örjan Björkdahl
Hassan Ammouri, Mohammads pappa, slår ut med händerna och säger att det är så tyst i familjen nuförtiden. Ingen livlig, kaxig liten pojke som far fram mellan rummen. Bara ett stort, stumt porträtt som står högst upp i bokhyllan och en minnessida på datorn som står påslagen i ett hörn i vardagsrummet.

Zainaib, Mohammads mamma, vill vara stark inför sina andra fyra barn men det händer att hon får hämtas hem när hon går i köpcentret och gråter. Ibland svimmar hon bara.

Mohammad, åtta år, ligger begravd bredvid sin farmor i byn Téfahta i Libanon.

I Sverige kämpar familjen och släkten med att ta sig igenom den stora sorgen och sin tröstlösa förtvivlan över att mordet inte är löst. Och sin ilska över hur de tycker polisens spaningsarbete bedrivits.

Snabbt efter mordet flyttade familjen från Linköping till Stockholm för att vara nära sin släkt.

Vi är en stor familj som är uppfostrad tillsammans i en liten by. Vi behöver inte säga så många ord för att trösta men vi behöver vara tillsammans, säger Hussein Ammouri, Mohammads farbror.

Familjen, egentligen hela släkten, känner sig ifrågasatt av polisen.

Det känns som om polisen tror att vi vet något vi inte berättat, säger Hussein Ammouri. De har kartlagt oss alla. De bad libanesiska säkerhetspolisen undersöka familjen som är kvar i Libanon och de vände upp och ner på vår by. De har kommit med för oss, framför allt för kvinnorna, förnedrande frågor. Men allt utan resultat.

Det kommer underliga samtal till Mohammads pappa Hassans mobiltelefon. Det ringer flera gånger, också på natten, men ingen ger sig tillkänna när han svarar. Detta händer nu, ett år efter morden.

Hassan vänder sig till spaningsledningen i Linköping men tycker inte att han tas på allvar.
Familjen har utlyst en belöning till den som ger sådana upplysningar att mordet på deras pojke klaras upp. De har höjt belöningen i flera omgångar och är nu uppe i 400 000 kronor. Men utan resultat. Hussein Ammouri:

Vi förstår inte vem som skulle vilja döda en liten pojke?

I sin kritik av polisens spaningsarbete riktar bröderna främst in sig på att de tycker polisens för tidigt band sig för en viss version av händelseförloppet. Som att Mohammad mördades först, sedan Anna-Lena Svenson. Med det kan polisen ha förvirrat och stött bort viktiga vittnen, menar Mohammads farbror.

Ingen vet ju fortfarande vad som hände. Kanske var det mer än en gärningsman? Allt är bara frågor.

I dag tror familjen inte att mordet kommer att klaras upp förrän mördaren begår ett misstag och avslöjar sig själv.

Mohammad Ammouri, änglabarnet, står det på Mohammads hemsida. För detta änglabarn höll familj och släkt en minnesfest häromdagen. Enligt muslimsk tideräkning hade det då gått ett år sedan tisdagen den 19 oktober i fjol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.