Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

För första gången i Sverige: Man döms för våldtäkt via nätet

Man döms för våldtäkt på internet – hör DN:s Stefan Lisinski och Ulrika By och kriminalinspektör Jörgen Lindeberg om domen som är den första i sitt slag i Sverige.

En 42-åring från Norduppland döms till tio års fängelse för flera grova våldtäkter via nätet. Det är första gången som en svensk domstol gör bedömningen att även ett virtuellt övergrepp kan bedömas som våldtäkt enligt svensk lag. Men åklagarna är ändå inte helt nöjda.

Torsdagens dom mot en 42-åring från Norduppland är ett slags genombrott för de åklagare som i flera år försökt för domstolarna att förstå att dagens lagstiftning räcker för att döma till våldtäkt, även om den skett ”virtuellt”. 

Mannen döms för fyra grova våldtäkter, en våldtäkt, sexuellt tvång, grovt sexuellt tvång och flera andra sexuella övergrepp. Sammantaget rör det sig om 59 olika brott.

Offren är 27 barn, bara 18 av dem har kunna identifierats – de har samtliga varit under 18 år.

Domen är unik då ingen person tidigare dömts för en våldtäkt som skett via nätet. Men domaren i målet Karin Westerlund, anser inte att det var någon svår avvägning:

– Vissa av de handlingar den här mannen har utfört har handlat om så allvarliga kränkningar att det inte kunde bedömas annorlunda enligt oss, säger hon till TT:s reporter på plats.

Läs mer: Från ”grooming” till ”sextortion”

Mannen frias dock från en rad av de brott han åtalats för, bland annat två våldtäkter, försök till våldtäkt och flera fall av grovt sexuellt tvång.

Barnen som drabbats kommer från USA, Kanada och Skottland och det är tack vare ett samarbete med FBI som polisen lyckats genomföra den omfattande utredningen som enligt kammaråklagarna Emelie Källfelt och Annika Wennerström innebär ett slags genombrott.

42-åringen är den förste i Sverige som döms för våldtäkt som skett via internet. Två gånger tidigare har åklagare försökt få män som begått sexuella övergrepp mot barn via nätet fällda för våldtäkt, men domstolarna underkänt brottrubriceringen i båda fallen med motiveringen att det inte handlat om tillräckligt ”allvarliga kränkningar”.

Den nu dömde 42-åringen hävdar att han till stora delar inte minns vad som har hänt. Han medger i vissa delar de faktiska omständigheterna, men han erkänner inte att han gjort sig skyldig till några våldtäkter.

I det aktuella fallet handlar det om att 42-åringen hotat och pressat unga kvinnor att begå övergrepp på sig själv, på andra och i visa fall till och med på sina husdjur. Enligt domstolen har hoten varit ”allvarliga”. De har riktats både mot offren, men också mot deras familjer. 

Hoten har lett till ett ”hänsynslöst utnyttjande ” av barnen och det, liksom att övergreppen filmats har bidrar till att göra kränkningen större, menar domstolen.

Vidare skriver domstolen att vissa av de handlingar 42-åringen fått barnen att gjort varit så ”förödmjukande och förnedrande” att de måste anses som allvarliga kränkningar.

– Det är faktiskt det grövsta jag någonsin varit med och utrett, sa Jörgen Lindeberg, utredare vid NOA, polisens Nationella operativa avdelning, som arbetat med sexuella övergrepp mot barn sedan 1998 när han intervjuades av DN inför domen.

Läs mer: ”Man riskerar tio års fängelse för våldtäkt via nätet”

Mannen har sökt upp sina offer dem via en amerikansk chattapplikation som heter ooVoo, som fungerar som Skype. Både rörlig bild och ljud överförs momentant.

42-åringen har ägnat sig åt det som polisen kallar för ”sextortion” – det innebär att han väldigt snabbt börjat hota och pressa sina offer att utföra sexuella handlingar på sig själva och andra. Hoten har bestått i att mannen sagt att han ska offentliggöra bilder han fått på sina offer i ett tidigare skede.

Det är dags att domstolarna inser att det med den lagstiftning vi har i dag går att döma mannen för våldtäkt.
Emelie Källfelt, åklagare
Emelie Källfelt, åklagare Foto: Bertil Ericson/TT

– För de unga offren är hoten verkliga och mycket påträngande. De har mycket snabbt tappat kontroll över situationerna och pressats att genomföra vidriga handlingar, både på sig själva, på andra och till och med på husdjur, berättar Jörgen Lindberg, som varit utredare i ärendet.

Kammaråklagare Emelie Källfelt säger till DN, att hon är nöjd med påföljden, men kritisk till tingsrättens syn på övergrepp på distans.

Hon och kammaråklagare Annika Wennerström har ännu inte bestämt sig om de ska överklaga, men Emelie Källfelst säger att mycket pekar på att de vill gå vidare med fallet.  

– Tingsrätten sätter ribban högt för när det ska räknas som våldtäkt. Generellt ser domstolen det som mindre kränkande när gärningsmannen inte är närvarande och förgriper sig på offret. Vi anser att det är lika kränkande att tvinga någon att förgripa sig på sig själv..

 

Fakta.Så säger lagen.

  Det är i brottsbalkens 6:e kapitel, fjärde paragrafen som reglerar vad som avses med våldtäkt mot barn.

Enligt den gäller att den som har samlag med ett barn under femton år eller som  ”genomför en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag döms för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst två och högst sex år.

Om brottet är att anse som grovt döms för grov våldtäkt mot barn till fängelse i lägst fyra och högst tio år. 

Tidigare har domstolarna inte ansett att kränkningen varit tillräckligt allvarlig om den skett via nätet.

 

Texten uppdateras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.