Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/for-mig-kanns-det-ratt-att-tacka-ansiktet/

SVERIGE

”För mig känns det rätt att täcka ansiktet”

Bild 1 av 24 Hagar läser Prinsessan på ärten och påstår att när hon blir stor ska hon bli prinsessa.
Bild: Anette Nantell
Bild 2 av 24 Just nu är Alia föräldrarledig och tar hand om Isra. Hon gillar att surfa och för att få tiden att gå är hon ibland ute på Facebook. För bildens skull bär hon här slöja, normalt sett har hon inte på sig den hemma.
Bild: Anette Nantell
Bild 3 av 24 På väg ut. Hagar, 5 år inspekterar sin mamma när hon rättar till niqaben.
Bild: Anette Nantell
Bild 4 av 24 Alia Khalifa blev mediekändis när rektorn på Åsö gymnasium uppmanade henne att ta av sig niqaben i januari förra året. Alia vägrade och gick till Diskrimineringsombudsmannen istället.
Bild: Anette Nantell
Bild 5 av 24 Antalet kvinnor som bär niqab i Sverige har ökat de senaste tio åren. "De negativa reaktionerna från samhället är något som jag får ta för att få komma till paradiset. Det är väl en prövning" säger Alia.
Bild: Anette Nantell
Bild 6 av 24 "Min syster ringer från Göteborg och säger att jag ska ta av mig niqaben. Hon tänker på min säkerhet och tycker att jag utsättter mig för en alltför stor risk", säger Alia.
Bild: Anette Nantell
Bild 7 av 24 På dörren sitter en liten lapp med en åkallelse, som en daglig påminnelse.
Bild: Anette Nantell
Bild 8 av 24 Det blir mycket fniss och skratt under kvällen i Rinkeby Bowlinghall. Alia får i väg klotet med en väldig fart. Resultatet är varierande.
Bild: Anette Nantell
Bild 9 av 24 Hemma klär sig Alia modernt, som vilken ung kvinna som helst i Sverige. "Jag är så trött på alla som tror att jag går runt i niqaben hemma. Det är väl självklart att jag inte gör" säger hon
Bild: Anette Nantell
Bild 10 av 24 Ibland blir folk förvånade när jag pratar ren svenska, eller ja "göteborgska", under niqaben. Kanske förväntar de sig att jag ska bryta på något arabiskt språk, säger Alia, här i samspråk med Anna-Karin Bergman.
Bild: Anette Nantell
Bild 11 av 24 Nu har Alia väntat länge på DO:s beslut som skjutits upp flera gånger. Nu är det utlovat i mars. Isra vilar i mammas famn.
Bild: Anette Nantell
Bild 12 av 24 "Jag älskar att leka med Hagar och det så himla roligt att åka pulka", säger Alia. Alia och Hagar susar nerför backen i Rinkeby.
Bild: Anette Nantell
Bild 13 av 24 Maria och Alia väntar på sin tur. Maria går på lärarutbildningen vid Stockholms universitet, som först ville stoppa henne. "Det är ju förbuden som tvingar kvinnan att stanna hemma", säger hon.
Bild: Anette Nantell
Bild 14 av 24 "Alltså, jag älskar att shoppa. Fina underkläder vill man ju ha. Men i de här trosorna skulle jag nog känna mig lite för "klädd". säger Alia. Anna-Karin Bergman i bakgrunden.
Bild: Anette Nantell
Bild 15 av 24 Alia och lilla Isra har en bokad tid på Rinkeby BVC. Alia oroar sig för Isras höfter, men läkaren Anna-Lena Fastén säger att allt ser normalt ut.
Bild: Anette Nantell
Bild 16 av 24 "Vi gör inga anspråk på att folk ska ta hänsyn till oss. Vill vi bowla utan slöja hyr vi hallen själva", säger de.
Bild: Anette Nantell
Bild 17 av 24 Efter en shoppingtur i Kistagallerian är det dax att packa ihop och åka hem. Essme och Alia.
Bild: Anette Nantell
Bild 18 av 24 Alia och hennes kompisar träffas i Rinkeby Bowlinghall för en match. "Vi hittar på saker tillsammans som vem som helst" säger de. Fr v Hagar, Alia, Yasmine, Essme och Maria.
Bild: Anette Nantell
Bild 19 av 24 Alia är djupt troende och det är anledningen till att hon bär sin niqab utomhus, säger hon. Fem gånger om dagen sätter en automatisk digital "böneutropare" igång hemma i lägenheten i Rinkeby.
Bild: Anette Nantell
Bild 20 av 24 Alia och hennes två månader gamla dotter Isra ska gå ut. "Jag måste alltid klä på mig först, annars blir Isra så varm." säger Alia som för dagen har kort tunika och leggings under niqaben.
Bild: Anette Nantell
Bild 21 av 24 Essme och Alia kollar vårens mode på Kistagallerian, medan Hagar 5 år testar ett nattlinne.
Bild: Anette Nantell
Bild 22 av 24 I Sverige finns det ett hundratal kvinnor som täcker sitt ansikte. Det flesta har valt att bosätta sig i stadsdelar där andra också bär slöja.
Bild: Anette Nantell
Bild 23 av 24 Alia måste praktisera för att få sin examen på barnskötarutbildningen. Men skolan och Alia är inte överens. Alia har föreslagit en muslimsk förskola i Husby. Men den platsen vill inte skolan godkänna.
Bild: Anette Nantell
Bild 24 av 24 Essme gick i samma klass som Alia och arbetar idag på en förskola i Hjulsta. "Att täcka ansiktet är föredömligt, men jag skulle inte orka med pressen att behöva tolka alla reaktioner", säger hon.
Bild: Anette Nantell

Alia Khalifa blev mediekändis när rektorn på ­Åsö gymnasium uppmanade henne att ta av sig niqaben i januari förra året. Nu avgörs Alias fall snart av Diskriminerings­ombudsmannen – och frågan splittrar Sveriges muslimer.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in