Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

För mycket kött ökar risken för hjärtsjukdom och stroke

”Det verkar förståndigt”, säger Marianne Kardeskog om forskarnas slutsatser. Enligt undersökningen leder ett stort intag av kött till ökad risk för hjärtsjukdomar och stroke. Själv slutade Marianne äta kött 1994.
”Det verkar förståndigt”, säger Marianne Kardeskog om forskarnas slutsatser. Enligt undersökningen leder ett stort intag av kött till ökad risk för hjärtsjukdomar och stroke. Själv slutade Marianne äta kött 1994. Foto: Lina Alriksson
Proteinrik kost med lite kol­hydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Det visar en ny svensk-amerikansk studie, som är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.

– Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över mode­dieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

Han har tillsammans med sina kolleger undersökt matvanor och livsstil hos nästan 44 000 svenska kvinnor åren 1991–92, det vill säga några år innan lågkolhydratdieterna blev populära i Sverige. Studien publiceras i dag i medicintidskriften British Medical Journal.

Forskarna har intresserat sig för hur mycket kolhydrater och protein kvinnorna åt. Kolhydrater finns till exempel i pasta och potatis, och protein finns bland annat i kött, baljväxter och nötter.

Femton år senare hade 1 270 fall av hjärtsjukdom och stroke inträffat bland kvinnorna. Studien visar att kvinnornas risk att insjukna i hjärtsjukdom och stroke ökade i takt med att de höll nere på kolhydrater och åt mer protein. Det ledde till 4–5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke bland 10 000 kvinnor och år.

– Det är en väsentligt ökad risk att drabbas om man äter på det här viset. Hjärtsjukdomarna ökar med nästan en tredjedel, säger Hans-Olov Adami.

En förklaring till att kvinnorna fick hjärt-kärlsjukdomar kan enligt forskarna vara att de åt mycket proteiner från kött i stället för från växtriket. Rött kött kan öka risken för både stroke och cancer.

Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet, ser en röd tråd i de senaste årens koststudier:

– Om man vill äta sig frisk ska man välja proteiner och fett framför allt från växtriket och minska konsumtionen av animaliska produkter. Det är rekommenderat att dra ned på de ”snabba” kolhydraterna från till exempel vitt bröd, söta drycker och andra söta produkter, och äta tillräckligt med fiberrika livsmedel, säger hon till DN.

Marianne Kardeskog, 51 år, från Nacka gick ner 20 kilo när hon lade om sin kost för två år sedan. Hon äter numera inget kött, men däremot proteiner fyra gånger om dagen från fisk, ägg, keso, bönor och linser. Kolhydrater får hon från frukt och grönsaker fyra gånger om dagen.

Hon reagerar mot dieter som rekommenderar stora mängder av fet grädde, mjölk och ost.

– Jag tror att det är livsfarligt för att man får förhöjda blodfetter.

Lättare hålla vikten med lite kolhydrater

Den som äter lågkolhydratkost efter viktminskning kan ha lättare att hålla sin nya vikt jämfört med andra dieter. Det visar en ny studie som publiceras i dag i tidskriften Jama.

Amerikanska forskaren Cara B Ebbeling har tillsammans med kolleger jämfört bland annat kaloriförbränning i vila hos personer som åt antingen lågfettkost, mat med lågt glykemiskt index eller lågkolhydratkost.

De som snålade med fett hade lägst förbränning och störst risk att lägga på sig vikt igen. Enligt forskaren beror detta bland annat på dieternas olika påverkan på hormonhalter i kroppen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.