Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

För varmt i svenskarnas kylskåp

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Vi har för varmt i våra kylskåp. Två av tre svenskar har mellan 6 och 10 plusgrader i sina kylar, mot Livsmedelsverkets rekommenderade 4–5 grader, visar en enkät som Konsumentföreningen Stockholm gjort.

I dag rekommenderar livsmedelsbranschen att kylvaror ska förvaras i högst 8 plusgrader. Men vid den temperaturen ökar risken för bakterietillväxt och sämre hållbarhet.

Nu kräver föreningen att temperaturen sänks till högst 4—5 grader i alla led i kylkedjan, inklusive hushållen. Då håller exempelvis mjölk, pålägg och matrester längre samtidigt som matsvinnet minskar.

– Inte minst nu i jultid när mycket mat åker in och ut ur kylskåpet är det viktigt att förvara maten kallt, säger Louise Ungerth, chef för enheten Konsument & Miljö.

För frukt och grönt som trivs lite varmare finns ofta särskilda lådor för det i kylen.

Enligt enkäten håller sex av tio kylskåp mer än 5 plusgrader. Betydligt fler äldre än yngre känner till vilken temperatur de har i kylskåpet, men trots det är det de äldre som har varmast i sina kylar.

Konsumentföreningen vill nu få livsmedelsbranschen att ändra sin kylrekommendation.

– Inom tre år vill vi att kylda varor är märkta med en rekommenderad förvaringstemperatur på plus 4 eller 5 grader, säger Louise Ungerth.

Kylskåpstemperatur

• Livsmedelsverket rekommenderar att temperaturen är högst 4–5 plusgrader i kylskåpet och minus 18 grader i frysen.

• Kött och fisk, särskilt köttfärs, rå fisk och skaldjur, bör förvaras på kallaste platsen i kylen.

• Pålägg som skinka, kalkon, korv och leverpastej har betydligt sämre hållbarhet om de under långa frukostar står i timmar i rumstemperatur.

• Mejeriprodukter som mjölk, fil och yoghurt förvarade i rekommenderad kyltemperatur håller ofta längre än till bäst före-datum.

• De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kylskåp. Men exempelvis banan, gurka och aubergine mår bättre i plus 12–15 grader.

Källa: Livsmedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.