Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Föräldrar anmäler halalkött i skolan

Föräldrar till elever i skånska Svedala har gjort en anmälan till Skolinspektionen för att skolor i kommunen serverar halalslaktad kyckling till eleverna, rapporterar Sveriges Radios program Människor och tro.

De missnöjda föräldrarna hittade varandra genom en grupp på Facebook – ”Vi som är emot att våra barn blir serverade halalslaktat kött i skolorna”. Föräldrarna anser att halalslaktat kött strider mot skollagens krav på att skolmåltiden ska vara ickekonfessionell.

Några veckor efter att gruppen startades i augusti hade fler än 2.000 personer gått med. Men de har också stött på motstånd. Till Sveriges Radio säger en grupp föräldrar att några av dem fått ta emot hot på grund av sitt engagemang, och därför vill de inte gå ut med sina efternamn.

– Även om det hade stått en svensk kristen präst och stänkt vigvatten över köttet och sagt ”Fader vår” så hade jag inte velat ta del av det heller. Det ska vara helt oreligiöst, helt neutralt, säger en mamma.

Svedala kommuns kostchef Pia Askman intervjuas också, och hon förklarar varför man köpt in just halalmärkt kyckling.

– I en upphandling ställer vi vissa kvalitetskrav. Den uppfyller de kraven. Och hade dessutom ett lägre pris, säger Askman.

En annan egenskap hos den aktuella kycklingen i Svedala är att den har ett runt svart märke som visar att den är halalslaktad. Skillnaden mot icke-halal, förklarar Pia Askman, är att kycklingen slaktas vänd mot Mecka och att en bön läses under slakten.

Nu har dock kommunen tagit en paus i att servera halalkyckling efter protester i skolorna. Frågan har också debatterats i kommunfullmäktige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.