Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Föräldrar gps-spårar sina barn

Mobilexplosionen gör att fler föräldrar än någonsin spårar sina barn med gps. Experter varnar nu för att övervakningen kan vara negativ för barnens utveckling. ”Man ska inte lita för mycket på tekniken utan också på varandra”, säger Pia Risholm Mothander, docent i utvecklingspsykologi.

Ett barn som försvinner är många föräldrars största skräck.

När en nioårig flicka i Göteborg kidnappades på väg till skolan förra veckan engagerade sig uppemot 800 personer i sökandet. Flickan hittades och frivilligorganisationen Missing Peoples genomslag kan nu få polisen att ändra arbetssätt. Samtidigt ger föräldrars oro bränsle till en bransch som ökar i snabb takt – gps-övervakning av barn. Allt fler föräldrar väljer att spåra sina barn, exempelvis via mobilen.

DN har ringt runt till företag som säljer denna typ av produkt. Samtliga vittnar om att försäljningen har ökat i år.

– De senaste månaderna har vår försäljning ökat med 25 procent. Det handlar om gps:er som bland annat används för att spåra barn. Jag upplever att det intresserar framför allt yngre föräldrar i storstäderna, säger Dean Maros som äger GPSer.se, ett av alla försäljningsställen på nätet.

Vilken teknik som används varierar. En av lösningarna består av en dosa som exempelvis placeras i barnens jackficka. I realtid sänder apparaten ut information om sin position. Flera förskolor runt om i landet använder sig av västar med gps som larmar om något barn försvinner.

Många familjer använder sig av smartphones, till exempel Iphones. Programmet ”Hitta min Iphone”, som kan användas till att spåra mobiler, är en av de mest nedladdade apparna.

– Jag känner igen utvecklingen. Ur föräldraperspektivet är det så mycket mer information i dag än för några decennier sedan. Vi är uppdaterade på alla möjliga faror som kan tänkas uppstå. Vi tar del av alla hemskheter, vilket triggar i gång oron. Vi lever i en informationsvärld, säger Pia Risholm Mothander, docent i utvecklingspsykologi vid Stockholms universitet.

Företaget Lociloci med över 10 000 kunder använder sig av mobilmaster för att spåra. I sin marknadsföring riktar de in sig på föräldrar och att man alltid kan se ”var dina nära och kära är”.

– Folk är ute efter att få en trygghetskänsla. Vi får uppemot 500 nya användare i månaden, säger Fred­ric Gunnarson, styrelseorförande i Lociloci.

Men att övervaka sina barn är inte enbart positivt. Enligt Pia Risholm Mothander kan övervakningen vara negativ för barnens utveckling.

– Som förälder bör man tänka efter en extra gång innan man börjar gps-övervaka sina barn. Jag tycker att man ska sträva efter att lära sina barn vad som är farligt och när man ska dra sig undan, säger Pia Risholm Mothander.

Hur ser du på riskerna?

– Det är få barn i dag som kan hamna i skuggan av sina föräldrar och göra helt egna upptäckter i fred. I vissa områden har barn mobiltelefon väldigt tidigt. De ska ringa när de åker och när de kommer. De är ständigt i kontakt med föräldrarna. Att växa upp som barn innebär ju att pröva sina egna krafter mer och mer för att sedan klara sig själv.

Rädda Barnen anser att positioneringstjänsterna riskerar att bli ett redskap för att kontrollera och förtrycka barnen. Barn bör alltid ge sitt samtycke till övervakningen.

– Det finns ett problem om man använder det som en fotboja eller förtryckande redskap. Man måste använda vanlig sund föräldrainstinkt. Man får väga om man ska skydda sitt barn mot deras rätt till privatliv, säger Åsa Landberg, barnpsykolog på Rädda Barnen.

Missing People hjälper folk att hitta försvunna anhörig. Organisationen märker att det finns ett ökat intresse för positioneringstjänster och man arbetar nu tillsammans med ett företag med att utveckla en ny tjänst för att spåra försvunna personer.

– Det är lite småhemligt, men det är något vi håller på med just nu. Det finns helt klart en efterfrågan, säger Jessica Kangasniemi, ordförande för Missing People.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.