Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/foraldrar-i-varden-kan-fa-hjalp-om-skolorna-stangs/

SVENSK POLITIK

Föräldrar i vården kan få hjälp om skolorna stängs

Familjen Fleron: Enya, 12 år, Lexie, 9 år, Junie, 4 år, pappa Christopher och mamma Therese.
Familjen Fleron: Enya, 12 år, Lexie, 9 år, Junie, 4 år, pappa Christopher och mamma Therese. Foto: Anders Hansson

Regeringen förbereder för att grundskolor och förskolor kan komma att stängas. Samtidigt måste föräldrar med samhällsviktiga funktioner kunna fortsätta jobba.

– Man vill ju veta vad planen är, säger Therese Ring Fleron som är mamma och intensivvårdssjuksköterska.

Riksdagens utbildningsutskott enades under onsdagseftermiddagen om ett förslag som ger regeringen rätt att stänga landets skolor och förskolor.

Om skolorna stängs ska kommunerna anordna särskild omsorg enbart för barn vars föräldrar arbetar i samhällsviktiga verksamheter. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram ett dokument där samhällsbärande verksamheter pekas ut. Men exakt vilka yrken som omfattas är inte helt klart. I dokumentet nämns både sjukvårdspersonal och poliser men också en stor mängd andra yrken.

– Det måste tas fram sådana föreskrifter men den frågan får regeringen hantera i samråd med myndigheter och Sveriges kommuner och regioner, säger Roger Haddad (L), utbildningsutskottets vice ordförande.

Samtliga partier är ense om de nya lagförslagen. Planen är att riksdagen klubbar dem på torsdagen.

Det betyder att skolor och förskolor kan stängas från och med måndag nästa vecka om regeringen och myndigheterna bedömer det som nödvändigt för att bromsa coronasmittan. Men ännu har Folkhälsomyndigheten inte kommit med någon sådan rekommendation.

”Det bekymrar mig ur ett samhällsperspektiv. Jag vet inte hur det ska gå på vår arbetsplats”, säger Therese Ring Fleron.
”Det bekymrar mig ur ett samhällsperspektiv. Jag vet inte hur det ska gå på vår arbetsplats”, säger Therese Ring Fleron. Foto: Anders Hansson

Therese Ring Fleron arbetar som intensivvårdssjuksköterska på Centralsjukhuset i Kristianstad och lever med sin man, Christopher Fleron, som är polis i Kristianstad. De har barn som är 4, 9 och 12 år gamla och är helt beroende av förskola, skola och fritids.

– Om det stängs och vi inte får möjlighet att lämna barnen någonstans, då måste en av oss vara hemma. Vi har ingen att lämna barnen till heller. Jag har min pappa men han är över 80 år och jag vill inte utsätta honom för ökad smittrisk, säger hon.

I Malmö kan en eventuell stängning av skolan leda till ett förlängt läsår. Therese och hennes man, som har barn i både förskola och skola, känner förtvivlan inför situationen.

– Det bekymrar mig ur ett samhällsperspektiv. Jag vet inte hur det ska gå på vår arbetsplats. Det är som känt redan hård belastning inom vården och det är mycket personal som försvinner i sådana fall, säger hon.

Det känns inte alls tryggt och kommer inte att fungera för oss.

Therese Ring Fleron förklarar att hon och hennes man känner många föräldrar som påverkas på liknande vis. Hittills har de inte fått ta del av en konkret plan även om diskussioner förs, berättar hon.

– Det känns inte alls tryggt och kommer inte att fungera för oss. Folk är hemma och vabbar sina barn redan. Vi kommer att behöva vabba en av oss redan i morgon för vi har en fyraåring som är sjuk nu, säger hon.

– Att stänga skolorna helt tror jag inte är en bra lösning, jag kan inte se hur det ska gå runt.

Malin Gille är mamma till en sexåring och tolvåring och säger att även hennes familj påverkas hårt om skolorna stänger. Hon arbetar som intensivvårdssköterska och hennes man är dagkirurg på Gävle sjukhus.

– Vi förbereder oss nu inför något vi förhoppningsvis aldrig kommer uppleva i vårt yrkesliv igen. Nu behöver patienterna och samhället oss mer än någonsin, säger hon.

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt