Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Föräldrar ska betala för barns brott

Föräldrar till barn som begår brott ska bli skyldiga att betala skadestånd, föreslår regeringen. Den nya lagen ska enligt förslaget börja gälla den 1 juli 2010.

– En av de viktigaste frågorna när barn begår brott är att föräldrarna tar ansvar. De nuvarande reglerna har inte varit så användbara så därför har vi tagit fram ett förslag om skärpt skadeståndsansvar, säger justitieminister Beatrice Ask.

Enligt nuvarande lag har föräldrarna till ett barn som begår brott ansvar att betala skadestånd, endast om de har varit försumliga eller vårdslösa.

– I dag krävs att man kan visa att de har varit slarviga som föräldrar. Det är nästan omöjligt. Vi vill ta bort den bedömningen att väga om föräldrarna har gjort tillräckligt, säger Beatrice Ask.

Enligt regeringens nya förslag ska vårdnadshavarna alltid ha ett skadeståndsansvar. Men skadeståndet blir begränsat till cirka 8000 kronor - en femtedel av prisbasbeloppet.

Innebär inte förslaget att man sparkar på den som redan ligger? Att det blir en ytterligare press på de föräldrar som redan i dag har störst problem?

– Det är inte syftet. Många föräldrar som har struliga barn gör fantastiska insatser. Men det finns andra som inte bryr sig tillräckligt. Kostnaden blir också begränsad för föräldrarna, men det måste vara ett tydligare ansvar, svarar Beatrice Ask.

Nu ska regeringens förslag ut på remiss. Beatrice Ask hoppas att det leder till en diskussion om föräldarnas ansvar.

– Jag är nyfiken på de vanliga föräldrarnas reaktioner. Vi måste lyfta föräldrarnas ansvar och svårigheterna att ta det ansvaret, säger Beatrice Ask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.