Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Föräldrar som lämnar barn vid skola utgör stor trafikfara

Foto: Tomas Ohlsson
Trafiksituationen utanför skolorna är ett allvarligt problem. Och det är föräldrarna som är det största hotet. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges rektorer.

Utanför Närlundaskolan på Ekerö bildas ofta kö om morgnarna då föräldrarna lämnar av sina barn. Många av föräldrarna arbetar inne i Stockholm. En av dem är Patrik Gadler som skjutsat sin sjuårige son Sebastian till skolan.

– Om man skulle promenera till skolan och sen gå hem för att hämta bilen skulle det ta en extra timme om dagen. Den tiden har inte en människa som bor ute i förskingringen på Ekerö, när man dessutom ska pendla en och en halv timme varje dag, säger Patrik Gadler.

Just föräldrar som lämnar sina barn vid skolan är den största risken för säkerheten kring skolorna, enligt en undersökning som försäkringsbolaget If gjort bland Sveriges rektorer. Sex av tio rektorer uppgav att trafiksäkerheten utanför låg- och mellanstadieskolor är ett problem.

– Detta är väldigt oroande. Barnen är de mest utsatta i trafiken. Det är viktigt att föräldrarna kräver säkra avlämningsplatser utanför skolorna. I de fall där barnen går till skolan ska det finnas säkra gångvägar som är skilda från bilvägarna, säger Henrik Ask, personskadechef på If.

Störst är problemen i Stockholm, Östergötland och Gävleborg. Det visar enkäten som besvarats av 1 200 av landets 3 500 rektorer på låg- och mellanstadieskolor.
I var fjärde skola hade det skett trafikolyckor eller incidenter.

Ylva Granelli Larsson, rektor på Närlundaskolan, har jobbat mycket för att föräldrar och barn ska cykla och promenera till skolan. Dessutom har skolan kämpat länge för att få en säker avlämningsplats. Till slut kom den, men tyvärr hamnade den på fel plats utifrån de önskemål som skolan hade.

– Jag kan säga så här, jag är glad att vi har fått en avlämningsplats, men hade varit ännu gladare om vi hade fått den på rätt ställe, säger Ylva Granelli Larsson.

Som det ser ut nu får tre fyra bilar plats samtidigt på den nya avlämningsplatsen. Men vid åttatiden på morgnarna kan 25 bilar komma samtidigt till Närlundaskolan, enligt föräldern Patrik Gadler.

– När det är fullt blockeras cykel- och gångbanor och barnen hamnar på den stora vägen där det går tung trafik, säger Patrik Gadler.

Den kommande veckan då 90 000 sexåringar gör sin första skoldag har polisen och NTF en hastighetsvecka med mätningar runt om skolorna. Även NTF har uppmärksammat problematiken som uppstår då föräldrar lämnar sina barn vid skolorna.

– Skolorna är inte byggda för det. Det bästa vore om alla kunde promenera med sina barn till skolan, säger Katarina Bokström, projektledare på NTF. 
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.