Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Föräldrarna största trafikfaran vid skolor

Den största trafikfaran vid landets skolor är föräldrarna själva som lämnar sina barn med bil. Det anser en majoritet av rektorerna vid Sveriges grundskolor i en ny undersökning inför skolstarten.

Den ökade olycksrisken vid skolorna är ett allvarligt och växande trafikproblem, bekräftar också polisen:

– Det är ett jätteproblem med skolmiljön och den bristande trafik­säkerheten. Vi försökte göra något åt det redan för tio år sedan. Men det är ännu värre i dag. Fler tar bilen till skolan nu, säger Bengt Svensson, kommissarie i trafik­frågor på Rikspolisstyrelsen.

Skjutsande föräldrar börjar bli huvudproblemet.

– Mest paradoxalt blir det när föräldrar lämnar barnen med bil för att de anser att trafiken är för farlig för deras barn. Vilket gör trafiken ännu farligare, säger Henrik Ask, personskadechef på If.

Försäkringsbolaget If har för sjunde året i rad gjort en undersökning bland rektorerna vid Sveriges grundskolor. Mer än tusen rektorer besvarade årets enkät.

Över hälften, 55 procent, anser att trafiksäkerheten är ett problem. Det är en ökning med tio procentenheter från 2012. 60 procent av rektorerna (mot 54 procent 2012) anser att föräldrar som lämnar barnen med bil utgör den största trafikrisken vid deras skola.

Mer än var femte rektor har varit med om en trafikincident eller olycka vid sin skola.

– Föräldrarna har bråttom vidare till jobbet. Det händer på en sekund att ett barn springer ut framför bilen, samtidigt som uppmärksamheten brister hos föraren, säger Henrik Ask.

Skolorna har en viktig uppgift i att organisera vandrande skolbussar i form av lärare eller föräldrar som går med eleverna.

Undersökningen visar också att bland de skolor som infört en bilfri zon runt skolområdet upplevs trafikmiljön som betydligt säkrare.

Bengt Svensson berättar att föräldrarna redan för tio år sedan klagade på den farliga trafikmiljön:

– Men det var de själva som gjorde den farlig. Och det är precis samma sak i dag. Många orkar inte tjata på barnen att äta upp frukosten och ta på sig kläderna i tid. Det är enklare att skjutsa barnen. De flesta skolor är inte byggda för att ta emot så många bilar på så kort tid, säger han.

Vad är den största trafikrisken på er skola?

Så svarade Sveriges grundskolerektorer:

Föräldrar som lämnar i bil – 43%

Hård trafik utanför skolan – 11%

Elever som buskör med moped – 4%

Vägen till skolan är osäker för barn som går eller cyklar – 11%

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.