Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Föräldrars utbildning märks hos barn

Skolbarnens resultat hänger ihop med föräldrarnas utbildningsnivå. Kort utbildning – då riskerar det att gå sämre för barnen. Skillnaden märks dessutom så tidigt som i årskurs 3, visar en rapport från Skolverket.

– Det vi förvånas över och som man alltid måste uppröras över att det märks så tidigt. Det är skolan som har undervisningsansvaret och eleverna ska inte behöva bära det, säger Maj Götefelt, undervisningsråd på Skolverket.

Till grund ligger de nationella prov som våren 2010 genomfördes i årskurs 3 för andra gången. Resultatet visade åter att skillnaderna är markanta, beroende på vilken utibldning som barnens föräldrar har.

Delprovet i skriftliga räknemetoder klarades av 68 procent av de elever som hade föräldrar med kortare utbildning. För barn med gymnasieutbildade föräldrar var motsvarande siffra 80 procent och för barn till högskoleutbildade hela 88 procent.

Marina Hägg är lärare i en grundskola i Malmö och känner igen mycket från rapporten.

– Den svenska skolan bygger på att man ställer höga krav på föräldrarna, att de ska hjälpa till och vara engagerade. Det är ett av de största problemen för vi lämnar väldigt mycket till eleverna och föräldrarna att lösa, när de inte är i skolan, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.