Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/foraldrauppror-mot-skolplaceringar-i-goteborg-nu-vill-politisk-majoritet-stoppa-skolvalet/

Sverige

Föräldrauppror mot skolplaceringar i Göteborg – nu vill politisk majoritet stoppa skolvalet

Grundskolenämndens ordförande i Göteborg Helene Odenjung, Liberalerna, vill arbeta om antagningssystemet – men inte ta bort det aktiva skolvalet.
Grundskolenämndens ordförande i Göteborg Helene Odenjung, Liberalerna, vill arbeta om antagningssystemet – men inte ta bort det aktiva skolvalet. Foto: Tomas Ohlsson

Socialdemokraterna har sällskap med Vänsterpartiet och Demokraterna i kravet att välta det aktiva skolvalet i Göteborg över ända. Nej-partierna har majoritet i fullmäktige – men lär ändå få svårt att lyckas med sitt krav. 

Samtidigt begär Demokraterna att 200 miljoner avsätts bland annat för att skapa fler platser för elever i deras närområden.

De senaste dagarnas föräldrauppror mot, i deras tycke, orimliga besked om skolplaceringar långt från hemmen för grundskolebarn i Göteborg inför höstterminen – DN beskrev på torsdagen några exempel – har fått samtliga partier att agera.

Alliansen, som styr staden, och grundskolenämndens ordförande Helene Odenjung, Liberalerna, vill att alla som känner sig missgynnade snabbt begär omprövning av placeringarna. Runt 1.500 barn har inte tilldelats något av sina fem val.

– Jag är verkligen inte nöjd med hur det blivit, sade Odenjung till DN på torsdagskvällen, och utlovade en översyn av systemet för hur elever fördelas när elevplatserna som efterfrågas inte räcker till.

Viktoria Tryggvadottir Rolka är kommunalråd för Socialdemokraterna och ledamot i grundskolenämnden.
Viktoria Tryggvadottir Rolka är kommunalråd för Socialdemokraterna och ledamot i grundskolenämnden. Foto: Tomas Ohlsson

Men socialdemokraternas skolpolitiker Viktoria Tryggvadottir Rolka ansåg att hela systemet med aktivt skolval bör bort.

– Jag är beredd att riva upp hela det aktiva skolvalet. Det tror jag fler också är, säger hon. Denna typ av haveri har vi inte sett tidigare. Då är det värt att titta på att återgå till den tidigare modellen, sade hon.

Ett nytt antagningssystem kom som en följd av reformen om att införa en enda gemensam nämnd för grundskolorna som en, förutom SD, enig kommunstyrelse fattade beslut om 27 maj 2015. I Skolutredningen som följde, klar i december 2016 då S fortfarande styrde staden, hänvisades till att den statliga Skolkommissionen ville se ett obligatoriskt skolval – även om S i Göteborg för egen del inte drivit frågan. 

I den budget för 2019 som Alliansen lade fram och fick stöd för ingick att ett aktivt skolval skulle bli obligatoriskt och inför fjolårets hösttermin var modellen fullt utbyggd. 

Men nu ser det ut att finnas majoritet i grundskolenämnden – fem röster mot fyra – för att avskaffa detta obligatoriska, eller ”aktiva”, som det heter, skolval. Majoritet finns i sig även i fullmäktige. Men eftersom det aktiva skolvalet inte ”ägs” av nämnden utan alltså är en del av just budgetbeslutet, kommer det av allt att döma leva vidare så länge Alliansen håller fast.

En ändring i fullmäktige är dock inte utesluten. En majoritet kan, om den vill, ändra eller stryka ett budgetuppdrag i efterhand. Så skedde till exempel med de bemannade lekplatserna i vintras. 

Jenny Broman är ledamot för Vänsterpartiet i grundskolenämnden.
Jenny Broman är ledamot för Vänsterpartiet i grundskolenämnden. Foto: Vänsterpartiet

Vänsterpartiets ledamot i grundskolenämnden Jenny Broman har kritiserat modellen förut och nu säger hon till DN:

– Vänsterpartiet har ogillat det obligatoriska skolvalet från början. Det finns forskning som visar att tvånget att välja skola leder till ökad segregation. Nu vill vi att man tittar över vad som kan göras och vi är beredda att tillföra mer pengar om det behövs, så att man till exempel kan ha fler men mindre klasser. Kanske kan man skaffa extra paviljonger till skolor med högt söktryck. 

Jenny Broman menar att man skyndsamt måste lösa det akuta problemet som uppstått med långa resvägar, och därpå göra en grundlig utredning.

Men detta vill väl även Alliansen?

– Men vi ser ju det aktiva skolvalet som ett problem här. Kan vi stoppa det? Där finns en politisk skillnad. Nu förhandlar vi partier emellan fortfarande och jag hoppas på en majoritet för att stoppa det obligatoriska skolvalet. Vi tänker driva frågan hårt. 

Demokraternas Jessica Blixt föreslår 200 miljoner extra till grundskolan i Göteborg.
Demokraternas Jessica Blixt föreslår 200 miljoner extra till grundskolan i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Demokraterna är näst största parti i fullmäktige och deras skolansvariga kommunalråd Jessica Blixt säger till DN att de också kommer att driva ett ”omprövande” av det obligatoriska skolvalet. 

– Jag har haft så många samtal med ledsna och arga föräldrar och har full förståelse för deras frustration. Många fattar att man inte kan få förstahandsvalet, men att inte få någon alls av de alternativ man angett? 

Borde inte ni i nämnden ha sett problemet tidigare i så fall?

– Jag har ställt frågor flera gånger. Och jag kan bara ställa frågor. Det beslut som vi tagit handlar inte om att enbart mäta avstånd till skolorna fågelvägen. Sen har även datorsystemet missat. Men datorer kan inte räta upp ett i grunden feltänkt system.

Jessica Blixt säger att hon nu ”jobbat dag och natt” för att skapa en majoritet i nämnden. På fredagen gick dock Demokraterna på egen hand in med ett yrkande till kommunstyrelsen om att tillföra 200 miljoner kronor till grundskolan.

– Vi måste kunna leverera bättre i Göteborg, annars ökar vi på utflyttningen från staden. 

Vill ni avskaffa det aktiva skolvalet?

– Där kan vi komma överens, om det är det som krävs. Vi är helt inne på att ompröva. Men det handlar också om att tillskjuta resurser.

Feministiskt initiativs Stina Svensson.
Feministiskt initiativs Stina Svensson. Foto: Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativs Stina Svensson säger att det blir svårt att komma åt det aktiva skolvalet eftersom det är en del i budgeten. 

– Men det vi kan göra är att driva fram en åtgärdsplan för hur skolplaceringarna ska gå till för att ge den trygghet och kontinuitet som barnen har rätt till. 

Miljöpartiets skolpolitiker Bosse Parbring vill för sin del inte riva upp aktiva skolvalet. I ett yrkande vill han att ”grundskolenämnden får i uppdrag att utreda vilka konsekvenser det aktiva skolvalet har på skolplaceringarna”.

Grundskolenämndens ordförande Helene Odenjung (L) säger till DN att alla partier redan på extramötet på torsdagen var överens om att se över systemet för antagningarna. 

– Men det är inte det aktiva skolvalet som sådant som är problemet. Sen kan man tycka vad man vill om friskolor och aktiva val. 

Odenjung menar att många nu ”fäktar för att dölja sin egen brist på planering”.

– Jag vill inte lägga skuld på någon, men har man styrt Göteborg under 24 år kan man inte skylla ifrån sig på oss som styrt i ett och ett halvt när det i grund om botten handlar om att det saknas skolor i vissa stadsdelar.