Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Förbjud föräldrar att dricka inför barnen”

Foto: Marc Femenia Scanpix

Snart kan det vara slut med vin till fredagsmyset. Juridikprofessor emerita Madeleine Leijonhufvud vill skärpa lagen och förbjuda föräldrar att dricka alkohol inför sina barn. De kan dömas för ”vårdnadsfylla”.

– Det är föräldrarnas ansvar att vara nyktra när de är med sina barn, säger hon.

Var femte barn i Sverige beräknas leva med en eller två missbrukande föräldrar. Det innebär att många av barnen löper risk att inte få sina fysiska och psykiska behov tillgodosedda, anser Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet. Därför vill hon införa en ny lag. Nuvarande lagstiftning ger ingen möjlighet att straffa föräldrar som dricker för mycket.

– Det är en väldigt riskabel situation för barn när det inte finns någon som är i stånd att sköta tillsynen eller ta det till sjukhus, säger hon.

Förslaget om ”vårdnasfylla” presenterades på IOGT-NTO:s Juniorförbunds seminarium på Almedalen. Madeleine Leijonhufvud jämför det med lagen om förbud mot barnaga som infördes i Föräldrabalken 1979. I först hand handlar det om att ändra folks beteende.

– Jag vill få igång en disussion kring detta. Har vi lyckats få bilförare och gravida kinnor att avstå från att dricka alkohol är detta nästa grupp att inrikta sig på, att vårdnashavare tar ansvar och avstår från alkohol, säger hon.

Enligt Leijonhufvud skulle brottet jämställas med ringa misshandel, vilket ger böter eller fängelse i högst sex månader.

Men gränsen för vad som ska räknas som fylla hos föräldern får diskuteras, det är inte fråga om några promillegränser. Däremot ska det alltid finnas en förälder eller annan tillfällig vårdnadshavare (till exempel farfar eller mormor) som är nykter och i stånd att ge omsorg.

Vinet till middagen kan med andra ord inte drickas av båda föräldrarna?

– Har man ett sjukt barn som kan behöva åka till sjukhus får man inte dricka vin. Men som alla bestämmelser som är straffbara är de inte i första hand till för att komma åt folk, utan för att påverka männniskors beteende, säger Leijonhufvud.

Förslaget har fått många positiva reaktioner, och hon ser det inte som omöjligt att en skärpning av lagen blir verklighet.

– Av det som är förbjudet i det här landet så finns det oerhört många saker som kan vara skrämmande och obehagliga för barn som vuxenvärlden inte har tagit med i lagen. Jag tycker vi behöver se det mer från barnets perspektiv.

– Det är en viktig markering att göra med hänsyn till barnen, säger Madeleine Leijonhufvud.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.